Lajosmizse

2019.05.19. 11:30

Szamócaillatban úszott Lajosmizse belvárosa

Jubileumát ünnepelte a Szamócás Vásári Forgatag, melyet szombaton immár tizedik alkalommal rendeztek meg Lajosmizse belvárosában. A rendezvény célja évről évre egyrészt tisztelgés a szamóca fővárosának termelői előtt, másrészt pedig a népi hagyományok ápolása. A mulatság egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő programpontja minden esztendőben a szamócalekvár verseny, mely idén családi győzelemmel zárult.

Koós Kata

Földieper illata töltötte be Lajosmizse belvárosát szombaton. A szamóca fővárosaként emlegetett településen idén immár tizedik alkalommal rendezték meg a Szamócás Vásári Forgatagot. A rendezvény szervezését a tavalyi évhez hasonlóan ismét a helyi művelődési ház és könyvtár munkatársai vállalták magukra.

A forgatag látogatóit Basky András polgármester köszöntötte, majd Dudás Klára könyvtárigazgató mondott beszédet, aki kifejtette: a forgatag legfőbb célja a helyi szamócatermelők iránti megbecsülés kifejezése és a szamócavásár mellett a népi hagyományok ápolása.

– Továbbvisszük a magyar lélekre alapozott habitust, a népi hagyományok ápolását. A vásári forgatag árusai kézzel készített portékáikkal is ezeket a hagyományokat testesítik meg, hiszen találhatunk fazekast, csipke- és ékszerkészítőt, bőrművest, népi ruhakészítőt. Igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy a magyar népi és helyi hagyományok elevenedjenek meg a színpadon, ezzel tisztelegve magyar kultúrkincsünk előtt – mondta.

A rendezvény hagyományaihoz híven ez alkalommal is Szerző Zsuzsa Boldogasszony anyánk-énekével vette kezdetét a mulatság, majd a Mizsei Vadrózsák néptánccsoport lépett színpadra. A Bitai Judit által felkészített, ifjú táncosok színvonalas, mulattató előadásukkal a tradicionális, falusi lakodalmak hangulatát idézték meg. Virgonc és vidám produkciójuk hatalmas sikert aratott a látogatók körében.

Ezt követően a Meserét Lajosmizsei Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde Katica csoportjának óvodásai szórakoztatták bájos és igényes táncos-mondókás műsorukkal a népes közönséget. Majd a Rózsa Sándor Citerazenekar és Őszirózsa Népdalkör lépett színpadra.

A Szamócás Vásári Forgatag egyik fénypontja évről évre a szamócalekvárok versenye, melynek győztese receptje alapján készítik el minden esztendőben a város lekvárját.

– Pár évvel ezelőtt elindítottunk egy kezdeményezést, melynek lényege, hogy elkészítjük Lajosmizse szamócalekvárját. Az idei évben is szeretnénk megoldani, hogy helyi termelők által felajánlott szamócából az idei Szamócás Vásári Forgatagon megrendezett szamócalekvár-verseny győztesének receptje alapján elkészítsük a város lekvárját – mondta a polgármester.

A verseny idei, harmadik helyezettje Sápi Zsomborné lett, az ezüstérmet és a közönségdíjat egyaránt Maczkó Andrea nyerte, a lekvárkirály címet pedig ez alkalommal Forgó Zsoltnak ítélte a szakértő zsűri, Gyulai Zita, helyi őstermelő és Kiss Zoltán, Venesz-díjas mestercukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A délután során Fabók Mancsi Bábszínháza, a Jászság Népi Együttes Ifjúsági csoportja, a Jártató Táncegyüttes, valamint a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia lépett színpadra. A forgatag a Holdviola együttes koncertjével zárult.

Győztes munkamegosztás

Családi győzelemmel zárult az idei forgatag szamócalekvár versenye. Maczkó Andrea és párja, Forgó Zsolt, az első két helyezést elért lekvár készítői elmondták, mindössze két éve foglalkoznak lekvárfőzéssel, és először próbálták ki magukat a Szamócás Vásári Forgatag megmérettetésén. A mezőny második legjobb ízének bodzás eperlekvárjukat ítélte a zsűri, a verseny fődíját pedig csokis-mentás szamócalekvárjukkal nyerték el.

– Munkamegosztásban dolgozunk. A kedvesem főzi, én kóstolom – közölte mosolyogva Forgó Zsolt, majd párja elárulta: az igazán jó lekvár titka, hogy a szívét is belefőzze az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában