Kecskemét

2019.05.17. 19:26

Indul az időslátogatók képzése Kecskeméten

Kétszeres volt a túljelentkezés a CédrusNet most induló időslátogató képzésére. A felvételt nyert 50-60 év közötti hölgyek egyedül élő időseknél igyekeznek majd pótolni a távol levő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Mintegy 8 ezer háztartásban él egyedül idős személy Kecskeméten – ezt az adatot már régóta tudják a CédrusNet Egyesületnél, mint ahogy azt is sejtették, hogy nagy részüknek több-kevesebb segítségre lenne szükségük a háztartásban, az önálló életben, mivel a gyerekek, unokák elfoglaltak, leterheltek, vagy máshol élnek. De hogy pontosan felmérjék, mekkora kereslet lenne időslátogatókra, elvégeztek egy felmérést – mondta el Sárközy Erika, a kecskeméti CédrusNet modellkísérlet szakmai vezetője egy pénteki sajtótájékoztatón.

Online kérdőívüket áprilisban háromszázan töltötték ki, és az eredmények megerősítették a feltevéseket: azok a családok, amelyekben idős él, szinte kivétel nélkül örömmel fogadnának segítőt, és a megkérdezettek közel fele havi 10-20 ezer forintot is fizetne neki (20 százalék 20-40 ezret is, még akár 40 ezernél is többet 3 százalék, míg a nyilatkozók körülbelül negyede felelte azt, hogy erre nem tudna külön pénzt elkülöníteni).

Az biztos tehát, hogy hatalmas igény van időslátogatókra. A visszajelzések szerint főként a házimunkában, bevásárlásban, gyógyszer-kiváltásban, orvoshoz való elkísérésben, ügyintézésben számítanának rájuk, de rengeteg nyugdíjas annak is örülne, ha lenne kivel beszélgetnie, rendszeresen megoszthatná valakivel a gondjait, gondolatait. A felmérés során kiderült az is, hogy a legtöbben heti néhány alkalommal kérnék a szolgáltatást, napi egy-két órában. Az ideális időslátogató a válaszadók szerint 50-60 év közötti nő, aki jó, ha gépkocsival is rendelkezik.

A Cédrusnet meg is hirdette a képzést, és nagy is volt az érdeklődés: első nekifutásra 42-en jelentkeztek, közülük 20 fő tud részt venni a hétfőn induló, az egyesület által akkreditáltatni kívánt képzésen. Korábbi foglalkozásukat tekintve nagyon változatos a kép: van köztük szociális gondozó, nevelőszülő, könyvelő, statisztikus és kozmetikus is – azonban majd mindenki dolgozott valamikor az idősellátás területén, vagy gondozta otthon hozzátartozóját – hangsúlyozta Sárközy Erika.

Fotó: Bús Csaba

Mint tőle megtudtuk, a “hallgatók” tanulni fognak az időskori betegségek felismeréséről, az érszűkület, magas vérnyomás, cukorbetegség, demencia jellemzőiről, tüneteiről, de emellett praktikus ismereteket kapnak a szellemi frissesség megőrzését célzó egyszerű technikákról, leckét vesznek az internet, a Facebook vagy a Skype használatáról, és lesznek etika órák is. Az öt hetes, 60 órás képzés nagy része a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnáziumban zajlik majd, az iskola tanárainak közreműködésével.

Sárközy Erika kiemelte: az időslátogatók nem gondozók, nem betegápolók; a tanfolyam nem jogosít egészségügyi gondozásra, csak a távol lévő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését igyekszik pótolni, és enyhítik a magányt. A tanfolyam az önkormányzat támogatásának köszönhetően térítésmentes, de a CédrusNet – ahogy a hivatásos nagyszülő, “szupernagyi” képzésnél is – számít a hallgatók 20 órás önkéntes munkájára. Kérdésünkre Sárközy Erika elmondta: az igénylő idősek és a látogatók a Cédrusnet irodáján keresztül ismerkednek majd meg egymással.

Fotó: Bús Csaba

Segítő kezet nyújtanak

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester nagy elismeréssel beszélt a CédrusNet eddig kecskeméti tevékenységéről; úgy fogalmazott, nemcsak papíron maradnak az elképzeléseik, terveik, hanem hisznek, akarnak, tesznek. Kiemelte, hogy az egyesület által alkalmazott, alulról való szervezés módszere – mely koordinált keretek között valósul meg – nagyon jól működik, és igen eredményes.

– Segítő kezet nyújtanak, már csak az kell, hogy minél többen észrevegyék – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában