Kiskőrös

2019.05.18. 20:04

Helyőrségi emlékparkot is avattak a Városalapítók Napján

Éppen 301 éve annak, hogy a Wattay nemesi család aláírta Kiskőrös újratelepítésének az okmányát és több száz felvidéki családot hívott az Alföldre. Tavaly a város vezetése elhatározta, hogy a tricentenárium tiszteletére egy éven át tartó programsorozattal emlékeznek az ősökre. Ez fejeződik be a hétvégén a Városalapítók Napja keretén belül.

Barta Zsolt

A programsorozat pénteken este könnyűzenei koncerttel kezdődött, majd szombaton reggel a város felekezeteinek vezetői a katolikus templomban tartottak ökumenikus, hálaadó istentiszteletet. A gyülekezetek híveit Seffer Attila katolikus esperes atya köszöntötte és Pethő-Szűcs Mária evangélikus lelkész prédikációjában köszönetet mondott az elmúlt 300 esztendőért és az Úr áldását kérte a következő évszázadokra. Ezzel egy időben a Pozsonyi utcában „ Káposztára hangolva” elnevezéssel főzőverseny kezdődött.

A délelőtt közepén a Domonyi László polgármester nyitotta meg a Városalapítók Napja ünnepet, majd dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a közönséget. Délelőtt a Helyőrségi Emlékparkot avatták fel, amelyen Csikány Tamás hadtörténész elevenítette fel Fadgyas István nyugalmazott őrnaggyal a kiskőrösi tüzér és vegyvédelmi egységek történetét.

A baon.hu kérdésére a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának az elnöke, Fadgyas István nyugállományú őrnagy elmondta, hogy nem volt könnyű megszerezni a park közepére kiállított 85 mm-res hadosztályágyút, amely páncéltörő lövedék kilövésére volt alkalmas. A hadügyi tárcát korábban megkeresték a kéréssel, azt támogatták is, de egy átszervezés következtében a kiskőrösiek kérése elsikkadt. Az utóbbi hetekben napi 2-3 telefonálással sikerült végül a löveget megszerezni, mely méltó helyet kapott a város közepén.

A park megnyitója után katonai kiállítás, jó ebédhez szól a nóta program következett. A főzőverseny eredményeinek kihirdetése után a János Vitéz színművet láthatták az érdeklődők. Este könnyű zenei programmal folytatódott az ünnepség, vasárnap pedig rétesfesztivállal indul reggel a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában