Szabadszállás

2019.05.05. 15:30

Emléktáblát állítottak Bem apónak Szabadszálláson (galéria)

Városi kerékpártúrát és emléktábla avató ünnepséget tartott szombaton az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 1849-es tavaszi hadjáratának 170. évfordulója tiszteletére, illetve a Magyar Honvédelem Napja alkalmából a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub. A részvevők 7,2 kilométert bicikliztek el, közben több helyen is megálltak, hogy leróják tiszteletüket a hős huszárok és honvédek emléke előtt.

Gulyás Sándor

Fotó: Gulyás Sándor

Az emléktábla avatás a katonás rendben felsorakozott „honvédutódok” sorfala előtt a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét a vasútállomásnál. A kezdeményezés célját és a megvalósítás részleteit Horváth Balázs nyugállományú mérnökezredes, a táblaállítás kezdeményezője foglalta össze. Bem József tábornok életútját dr. Báldy Zoltán polgármester méltatta. Az emléktáblát Máté Sándor református lelkész áldotta meg, Kiss József plébános szentelte fel.

– Egyesületünk márciusban határozott arról, hogy részt vesz a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-Alföldi Elnöksége által kezdeményezett „Tavaszi Hadjárat 2019” kerékpár emléktúrán, illetve emléktáblát avat Bem József tábornok tiszteletére a szabadszállási vasútállomáson. A program helyi aktualitását az adta, hogy kilencven éve, 1929. június 26-án, a lakosság kérésére, megállt Szabadszálláson a Bem József tábornok hamvait Aleppóból Tarnowba haza szállító küldöttség szerelvénye. A település lakói itt róhatták le kegyeletüket a hős tábornok földi maradványai előtt – mondta el a Horváth Balázs nyugállományú mérnökezredes, a Honvéd Nyugdíjas Klub hagyományőrző csoportjának vezetője.

Az emléktábla elkészítésének és elhelyezésének költségeit az egyesület részben saját költségvetésből, részben támogatásokból kívánta fedezni. Kezdeményezésük nyitott fülekre talált, a bőkezű adakozóknak köszönhetően a pénz a vártnál hamarabb összegyűlt. Az emléktáblát Müller Zoltán kőfaragó készítette el.

– Szabadszálláson nem voltak harci cselekmények jelentősebb történések az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején, ám a település több hős katonát is adott a hazának. Gondolok itt Rozsnyai Pál huszárfőhadnagyra, vagy azokra a szabadszállási honvédekre, huszárokra, parancsnokokra, aki vérüket adták a magyar nemzetért. Egyesületünk az idén obeliszket kíván álltani emlékükre Szabadszálláson – tudtuk meg Farkas Zoltán nyugállományú mérnök alezredestől, a Honvéd Nyugdíjas Klub elnökétől.

Három nemzet lobogója borította koporsóját

Józef Zachariasz Bem, magyarosan Bem József, török nevén Murád, lengyel származású magyar honvéd altábornagy négy nemzet hőse. Harcolt és vérzett a lengyel, osztrák és magyar nemzet függetlenségéért és szabadságáért, harcolt és meghalt a török nemzetért. Bem Józsefet nem csak életében, hanem hala után is hatalmas tisztelet övezte. A hamvait hazaszállító vonatnál százezrek róttál le kegyeletüket. A szerelvény sok helyütt csak lassított, a szabadszállási elöljáróknak azonban sikerült elérniük, hogy a vonat 1929. június 26-án megálljon a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában