Kiskunhalas

2019.05.01. 20:59

Egészséges életmód kialakítására ösztönözik a diákokat

Testmozgás fontossága, vita és a gondolkodás kultúrája, egymás elfogadásának képessége, függőségek veszélyei – sokszínű volt április utolsó napja a halasi Szilády Áron Református Gimnáziumban. Célzott programokat szerveztek a tanulók testi, lelki és mentális egészségéért.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Pozsgai Ákos

A test és lélek ápolásáról szólt a keddi nap a halasi Szilády Áron Református Gimnáziumban. A minden évben megrendezésre kerülő sport- és egészségnapon a diákok szinte évfolyamonként különböző, rendkívül színes programokon vehettek részt.

Ezen a napon a hagyományos tanítás helyett négy tanórán keresztül különféle mozgásformákat próbálhattak ki a tanulók, illetve az érzelmi és értelmi fejlődésüket szolgáló foglalkozásokat tartottak számukra.

– Ötödiktől nyolcadikig minden osztály kiment a városi sportpályára, ahol különböző sportokkal ismerkedhettek meg. A nyolcadikosok például crossfit edzésen vettek részt, a kisebbek egy végzős tanulónk koordinálásával kipróbálhatták, milyen a floorball, egy a jégkoronghoz hasonló labdajáték. A kilencedikesek, tizedikesek és tizenegyedikesek megismerkedhettek a tabata edzésformával, ahol a terhelési és pihenő idők váltják egymást, de lehetett jógázni, kosárlabdázni vagy kerékpározni a Sóstóra az iskola biciklijeivel, természetesen mindezt pedagógusok felügyelete mellett – mondta Szűcs Nóra, az Egészséges Iskola Munkaközösség vezetője, a gimnázium tanára.

A szervezők igyekeztek a gyerekek életkorához igazodva lelki, szellemi fejlődésüket is segíteni érdekes programokkal. – A hatodikosoknak Farkasné Wodring Zsuzsanna rendőrségi prevenciós előadás tartott, a hetedikeseknek pedig tisztálkodás és szépségápolás témában voltak foglalkozások. Nyolcadikosaink disputa tanórán vettek részt, ahol meghatározott szabályok szerint vitázni tanultak. Ez a képesség az önálló kritikus gondolkodáshoz és a konfliktuskezeléshez is elengedhetetlen. Kurdics Mihály pedig drogprevenciós előadást hozott a kilencedikeseknek – mondta Szűcs Nóra.

Fotó: Pozsgai Ákos

A tizedik évfolyamosok lehetőséget kaptak arra, hogy jobban megértsék az ellenkező nemet. – Minden, amit a nőkről és férfiakról tudni kell, illetve tudni lehet címmel egy biológia tanár és egy lelkész, mentálhigiénés szakember tartott órákat külön a fiúknak és a külön lányoknak. Korábban osztályfőnöki órán a diákok kérdéseket tehettek fel ebben a témában anonim módon, az oktatók erre építették a foglalkozást. A munkaközösségünkben dolgozó egyik szülő pedig fitoterápiával, azaz gyógynövénygyógyászattal ismertette meg a tizenegyedikeseket. Emellett ez a korosztály vett részt érzékenyítő előadásokon is, ahol találkozhattak egy látássérült kisfiúval és anyukájával, valamint egy siket-néma hölggyel és jeltolmácsával – összegezte Szűcs Nóra.

A gimnázium tanulói a nap folyamán sok mindent megtudhattak aktuális egészségügyi állapotukról, ha felkeresték a kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szűrőállomását. Az éhgyomri vércukorszint, testsúly, testzsír és vérnyomás mérése mellett dietetikai tanácsadást is kérhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában