Kalocsa

2019.05.18. 11:30

Beázott az iskolai ebédlő és a konyha Kalocsán

Az intézményben építkezés zajlik, a fóliázás nem bírta az égszakadást.

Gábor János

A kivitelező hiába tett meg mindent, a rengeteg eső betört a felújítás alatt álló épületbe

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Beázott a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola Kertvárosi Tagiskolájának ebédlője és a hozzá tartozó konyha, volt, ahol leszakadt a vakolat, máshol a mennyezeti lámpákból folyt a víz. Az iskola fenntartója szerint az elmúlt néhány nap erősen csapadékos időjárását nem bírta a felújítás és fejlesztés alatt álló épületszárny lefóliázott teteje. Komoly helyreállítási munkákra lesz szükség, de ezt egy az egyben vállalja a projekt kivitelezője.

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója leszögezte: folyamatosan egyeztet mind a kivitelezővel, mind pedig az intézményvezetővel és a műszaki ellenőrrel. A tőlük származó információk alapján egyelőre annyit lehet tudni, hogy a födémet a ráépítés miatt meg kellett bontani, ám azt megfelelőnek látszó vízvédelmi fóliázással látták el. Az özönvízszerű eső mégis győzött: beázott az épület.

Az épületben keletkezett károk és a helyreállítás azonnali megkezdése miatt kétnapos tanítási szünetet rendeltek el az iskolában. Pénteken személyes bejárást tartott a fenntartó, az iskola vezetősége és az ÁNTSZ munkatársa, hogy felmérjék: az ebédlő a továbbiakban alkalmas-e a gyermekek étkeztetésére, vagy alternatív megoldást kell keresni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az épület konyhája korábban nemcsak az anyaintézmény növendékeire főzött, hanem sok más városi iskolának és óvodának is, ám ezt a tevékenységet már az iskolafejlesztési projekt megkezdése előtt elköltöztették.

– A kivitelező gondoskodni fog róla, hogy megerősítsék a fóliázást, annak érdekében, hogy további károk ne keletkezzenek – jelentette ki a tankerület-vezető. – Az ebédlőt visszaállítja az eredeti állapotára, ezt a költséget a cég vállalja és a munkát el is végzi – fűzte hozzá.

A kivitelező hiába tett meg mindent, a rengeteg eső betört a felújítás alatt álló épületbe
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A kivitelező cég szerdán kiadott sajtóközleménye szerint annak ellenére ázott be az ingatlan, hogy „a nyitott tetőfelület esővíz elleni ideiglenes védelmét és a nyitott hézagok purhabbal történő kitöltését elvégezték”. Állásfoglalásuk szerint a „jelentős mennyiségű, napi mintegy 7–14 milliméter csapadék” túl soknak bizonyult a fóliázás számára. Mint írják: „a végleges tetőszerkezet elkészítéséig tartós, nagy eső esetén a beázás veszélye fennáll”, ezért a projekt megkezdése előtt kötöttek is ilyen jellegű biztosítást, amiből garantálni tudják, hogy a beázásból eredő károkat kijavítják, az eredeti állapotot visszaállítják, „a beruházás befejezéséig”.

Félmilliárd forintból bővítenek

A Kertvárosi Általános Iskola kinőtte a korábbi épületeit (napjainkban már több mint 400 gyermek koptatja a padokat), ezért a Bajai Tankerületi Központ kibővíti és fejleszti, mintegy 500 millió forintból. A pályázati forrásból megvalósuló projekt nemcsak új villamos hálózatot és világítástechnikát jelent az intézménynek, hanem egy teljesen új emeletet is, hét tanteremmel, köztük például egy nyelvi laborral – ezek kerülnek a most beázott, földszintes épületszárny tetejére. A kivitelezés három hónapja kezdődött, ez idő alatt a korábbi tetőszerkezetet visszabontották, és megkezdték a második emelet építésének előkészületeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában