Kiskunhalas

2019.04.15. 11:29

Virágvasárnap Ferenc pápa fiataloknak írt soraiból olvastak fel

Közel kétezer éve a nép pálmaágakat lengetve fogadta a Megváltót. Ezt a hagyományt idézték fel országszerte a katolikus templomokban virágvasárnap a barkaszenteléssel.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az éghajlat és az itteni tavaszi időjárás az oka annak, hogy Magyarországon (és Európa-szerte) a pálmaágakat a lombfakadás előtt álló virágzó fűz vesszőivel helyettesítik. A virágvasárnap a húsvétvasárnap előtti vasárnap, nagyböjt utolsó vasárnapja, Jézus dicsőséges bevonulása Jeruzsálembe, ahol a nép ünnepelte. A Megváltót itt még méltó módon fogadják az emberek, de a keresztények ezen a napon arra is emlékeznek, hogy öt nappal később már halált kiált fejére a gyorsan változó közhangulat. Ezért ezen a napon a pap a vértanúságot jelképező piros ruhát vesz fel.

Virágvasárnap a kiskunhalasi alsóvárosi Szent Péter és Pál apostolok temploma előtt a szentmisét megelőzően a romai katolikus szokások szerint áldotta meg a barkát Hozdik Zsolt plébános, majd körmenetben vonultak be a templomba.

Az atya, Ferenc pápa két héttel ezelőtt a fiataloknak szóló könyvből idézet, amelyet buzdításként írt az elmúlt évben tartott ifjúsági szinódus kapcsán. Ferenc pápa a fiatalokat is arra biztatja, hogy ne legyenek már fiatalon is vének, hanem lángolóak, tűzet gyújtóak, Jézus tanítását megélő és követők legyenek. Gondolatai között az egyik legfontosabb üzenet, hogy a pápa az ifjúként meghaló és mindörökre fiatal Jézus Krisztusról elmélkedik. – „Jézus fénye nem messziről vagy kívülről érkezik a mai fiatalokhoz, hanem saját ifjúságából tört elő” – idézte Ferenc Pápa gondolatait Hozdik Zsolt plébános, aki szerint a pápa nagyon szép és hosszú szakaszokat szentel a Jézus ifjúságának szemléléséhez. –„Jézusnak volt ereje, hogy szembeforduljon korának megszokott hatalmaival. Úgy ma is segíteni kell az egyházat, hogy megszabaduljon attól, ami vénné teszi, ami a múlthoz rossz értelemben láncolja. De attól is mentesnek kell lennie, hogy újdonságokat hajszolva, mindenkihez alkalmazkodni próbáljon. A fiatalok ne akarjanak némaságba burkolózó és gyáva egyházat. Olyat, amelyik nem mer megszólalni, amikor meg kell védeni a krisztusi igazságot.” – olvasott fel Ferenc pápa írásából részletet Hozdik Zsolt plébános.

A virágvasárnapi misén Máté, Márk, és Lukács evangéliumából olvasták a passiót, Krisztus szenvedésének, és kereszthalálának történetéből egy részletet, meghatározott rendben.

A hívek a mise végén hazavihették a megszentelt barkát, amit a következő év hamvazószerdáján elégetnek, ezzel készülve az új böjti időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában