nagykőrös

2019.04.27. 21:21

Virágba borult Nagykőrös belvárosa

Több ezer növényből válogathattak a Nagykőrösön szombaton rendezett Szent György-napi forgatag és virágvásárra kilátogató vásárlók. Kicsiket és nagyokat színes programokkal, többek között népi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyógynövény bemutatóval, gyógytea kóstolóval és koncertekkel várták a szervezők. A nap során rendezte meg a helyi utazási iroda hagyományos Virágos térségünkért elnevezésű előadássorozatát, mely során a vadvirágok konyhai felhasználásának lehetőségeivel és a virágkötészet fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.

Koós Kata

Virágba borult szombaton Nagykőrös belvárosa: több tucatnyi pavilonban több ezer dísz- és balkonnövény, kerti virág, facsemete, palánta, kaktusz és konyhakerti növény között válogathattak a Szent György napi forgatag és virágvásár résztvevői. A legkisebbek számára népi játszótérrel, bábelőadással, kézműves foglalkozásokkal és vidámparkkal készültek a szervezők. A nagyobbakat a virágvásárlási lehetőség mellett kézműves kirakodóvásár, a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjainak előadásában Szent György lovag korabeli királyi udvar élőképes bemutatója, a Kultúr-téren pedig gyógynövény bemutató és gyógytea kóstoló várta. A délután folyamán színpadra lépett a Relevé Táncegyesület, a Petőfi Sándor Általános Iskola majorett csoportjai, a helyi kulturális központ hip-hop tánccsoportja, majd a V-Tech, a Dupla Kávé és a GrooveHouse zenekarok adtak koncertet.

A fesztiválnap keretében rendezte meg a helyi Country Tours utazási iroda hagyományos, Virágos térségünkért elnevezésű előadássorozatát.

– Kilenc éve, hogy elkezdtük a virágos térségünkért projektet. Az volt a célunk, hogy egyre többen borítsuk virágba a településünket, utcáinkat, kis kertjeinket, mert a virág örömet ad, szépít, és talán eltakarja azokat a hiányosságokat is, melyek kijavítására még nem volt módunk – köszöntötte a hallgatóságot Vadász Katalin, az utazási iroda vezetője. A rendezvény első előadója Halmos Mónika food-stylist, gasztrobotanikus tanácsadó volt, aki a vadvirágok konyhai felhasználásának fortélyaival ismertette meg a forgatag látogatóit.

– A tyúkhúr hihetetlenül finom salátanövény, mely kora tavasztól ott nő a kertben. Legtöbbször bosszúságot okoz, pedig a saláta mellett zöld-turmixot és fűszervajat is készíthetünk belőle. Nagyon finom, és roppant jó vitaminforrás – kezdte előadását a food-stylist, majd kifejtette: a tyúkhúr mellett a pásztortáska, az útifűfélék, a medvehagyma és a pitypang levele is kiváló salátanövény. Utóbbi virágából ínycsiklandó szörp vagy méz készíthető, kiszárított gyökere pedig gyógyteaként fogyasztható.

A csalán zsenge hajtásaiból az előadó elmondása alapján finom leves vagy főzelék készülhet, sőt tortellinibe is beletölthetjük. A vörös árvacsalánt pedig egészen apróra vágva, vajba belekeverve ízletes fűszervajat kapunk.

– A vadnövényekkel különböző fűszersókat is készíthetünk, melyek kiválóak különböző húsételek ízesítésére, esetleg pogácsa tetejére szórhatjuk – mondta, majd hallgatóságát egy kis „gazkóstolóra” invitálta. Az érdeklődők ízlelhettek csalán szendvicskrémet, levendulás piskótát, vadvirágos kekszet, vadnövényes lekvárokat, valamint kandírozott orchideát is.

A virágkötészet rejtelmeivel ismerkedtek

A Virágos Térségünkért előadássorozat második előadója Gombás Attila, virágkötő mester volt, aki virágkötészeti tanácsokkal látta el hallgatóságát.

– A tűzött készítmények alapja mindig egy nedves tűzőhab, melyet sokan oázis néven ismernek. Mindig egy nagyobb edénybe, bő vízbe, csak a víz felszínére szabad rakni. Jellemzően 50-60 másodperc alatt szépen lassan elsüllyed. Sosem szabad beleszorítani, lesúlyozni, mert olyankor a kapillárisok nem vezetik be a vizet, a belsejébe száraz foltok maradnak. Ez azt eredményezi, hogy a beletűzött virág elhervad – fejtette ki, majd hozzátette: a virágkötészet másik főszabálya, hogy a növényeket lehetőleg késsel vágja ék alakban a díszítő, hogy a lehető legkisebb mértékben sérüljön a növény vízfelvevő képessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában