Baja

2019.04.27. 11:30

Nemzetközi búvárközpontot avattak a Sugovica közelében

Megnyitották a Búvár Kutató-mentő Szolgálat Bajai Kiképzési Központját. Hasonló sincs az országban, ezért a szakemberek komoly fejlődési lehetőségekről számoltak be az ünnepi eseményen.

Kubatovics Tamás

Nem a raktárban a legnagyobb öröm búvárruhát viselni

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

– Büszke vagyok a központ megnyitására. Nem kell hazudnom, őszintén mondom, hogy ebben a régióban nem láttam ilyen adottságokat. Egy kis területen minden van itt, a szakmai szempontból fontos tiszta víz, piszkos víz és csatorna is. Csodálkoznék, ha ez a központ nem lenne eredményes – fogalmazott Robert Korim, a Búvár Kutató-mentő Szolgálatok Nemzetközi Szervezete (ERDI) Kelet-közép-európai Régióközpont vezetője a pénteki ünnepségen.

A térség tizenegy országát felügyelő szakember hangsúlyozta: az eszközök mellett a szakmai háttér is biztosított. Az ERDI-rendszerbe Szlovákia, Csehország és Horvátország után belépett Magyarország is, így egy hosszú és eredményes együttműködés kezdődhet meg.

Baja négymillió forinttal járult hozzá a Katasztrófavédelem Sugovicához közeli épületében kialakított központ létrejöttéhez. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszöntőjében a város és az ország számára is dicsőségnek nevezte a központ megnyitását.

A Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület a katasztrófavédelemmel és a tűzoltósággal együttműködve évtizedek óta segítséget nyújt vízi katasztrófáknál, vízi baleseteknél és a vízi környezetvédelemben. A Szathmári Zsolt alapító elnök által vezetett szervezet jelentős energiákat fektet a megelőzésre is: számos kiállításon, oktatáson, bemutatón lehet találkozni tagjaikkal. Ilyenkor hívják fel a figyelmet a vízi élet szépségeire és veszélyeire.

Nem a raktárban a legnagyobb öröm búvárruhát viselni
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

Az utóbbiak elleni felkészülést szolgálja az új központ.

– Példa nélküli dolog indulhat el az országban, a veszélyhelyzeti búvárkodásban komoly fejlődés lehet, amihez minden támogatást megadunk. Ebben az egyesület és a bajai katasztrófavédelem szakmai garanciát jelent. Az ERDI- rendszer innen indulhat hódító útjára, ami szolgálni fogja az állampolgárok biztonságát és a szakmai tudás fejlesztését az önkéntesek és hivatásosok körében – emelte ki dr. Farkasinszki Lóránt megyei katasztrófavédelmi igazgató.

Szathmári Zsolt pohárköszöntőjében példaértékűnek nevezte az önkormányzat, a katasztrófavédelem és szervezetük együttműködését. Lapunk érdeklődésére elmondta: a katasztrófavédelem által ingyen biztosított ingatlan, valamint a raktár kialakítása adja meg az infrastrukturális alapot. A különböző szintű oktatások helyszíne mellett szükség esetén irányítási központként is szolgálhat a központ.

Szathmári Zsolt jelmondata alatt köszönthette az együttműködő partnerek képviselőit
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

– Ilyen nem volt eddig az országban, az ERDI nemzetközi katasztrófavédelmi szakbúvár-képzés a világ nagy részén jelen van, térségünkben lassan terjeszkedik. Nálunk különböző sportképzettségekkel búvárkodnak. Ez hivatáscélú, így nemcsak önkéntes búvárokat tanítunk, hanem víz alatti helyszínelést oktatunk rendőröknek, vagy tűzoltóknak tartunk szakirányú képzéseket. Az ERDI, látva Baja adottságait és a város hozzáállását, örömmel választott minket – nyilatkozta a 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Szathmári Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában