Kecskemét

2019.04.09. 17:30

Közösségi teret alakítanak ki a Széchenyi sétányon

Lakossági fórumot hívtak össze a széchenyivárosi önkormányzati képviselők hétfő délutánra, ahol ismertették a városrész megjelent lakóival a Széchenyi sétányon található közösségi ház és fiókkönyvtár, illetve az épület melletti park tervezett felújításának részleteit. Ezzel kapcsolatban kikérték a lakosság véleményét, ötleteit, melyeket felhasználnak a végleges tervek kidolgozásában. A beruházás 127 és fél millió forintból valósul meg és várhatóan 2022-ben fejeződik be.

Horváth Péter

Bogasov István és Engert Jakabné, széchenyivárosi önkormányzati képviselők hívták össze a lakossági fórumot hétfő délutánra, ahol a városrész megjelent lakóival ismertették a fiókkönyvtár épülete és a mellette található tér felújítására vonatkozó előzetes terveket.

Engert Jakabné ismertette a közösségi házat érintő felújítás részleteit. Elmondta, hogy a 30 ezres Széchenyivárosnak szüksége van egy olyan többgenerációs zárt közösségi térre, mely alkalmas programok és akár családi rendezvények lebonyolítására is. A felújítás a könyvtár épületrészét is érinti, minek során az épület kívül-belül teljesen megújul, nyílászárókat cserélnek, külső-belső burkolati cserét végeznek és a közösségi életet kiszolgáló eszközök kerülnek bele. A tervek szerint a minimum 80 négyzetméteres nagy közösségi helyiség mellett két 20-20 négyzetméteres kisebb teret is kialakítanának. Az épület akadálymentesített lesz és beépítenek egy liftet. Engert Jakabné elmondta, hogy szeretnék, ha az Eleven Közösségi Tér és a széchenyivárosi Cédrus Kör is átköltözne az épületbe, de befogadják a nyugdíjasklubokat is.

Bemutatták az épület melletti tér felújításának előzetes terveit is, mellyel kapcsolatban Öveges László főépítész biztatta a jelenlévőket, hogy járuljanak hozzá ötleteikkel, véleményükkel a végleges tervek kialakításához. A hosszú évtizedek óta pusztuló képet mutató teret teljesen felújítanák. Győri András, Kecskemét főkertésze elmondta, hogy szabadtéri közösségi rendezvénytérré varázsolnák a területet. Tervezik a zöldfelületek bővítését és az egyébként jó állapotú fák számát is gyarapítanák. A központi részen a cserjéket megritkítanák, esetleg a jelenlegitől eltérő fajtákkal pótolnák, de a teret övező cserjéket megtartanák. A téren található farönköket elbontják, így megszabadulnak a beléjük költözött darazsaktól is.

A lesüllyesztett térrész közepén (ami hajdan kis medence volt) egy-két lépcsőfokkal kiemelnének egy színpadszerű részt, mely kisebb műsoroknak, koncerteknek adhat helyet. Az elképzelés szerint nem hagyományos játszótér kapna helyet a téren, hanem egy műfüves területen stilizált játékok állnának a gyerekek rendelkezésére. A talajt az évtizedek eróziója elkoptatta, így a füves területen talajfeltöltést végeznének. Szeretnék felújítani a járda felső aszfaltburkolatát és a padokat is, ez utóbbit már megrendelték.

A kivitelezést Európai Uniós CLLD pályázatból fedezik, a keretösszeg 127 és fél millió forint. A projekt jelenleg az előtervezés fázisában van, várhatóan jövőre elkészülnek a tervek, a beruházás pedig 2022-ben fejeződhet be.

A volt pártiroda épületét a református egyház viszi

Varga Nándor, a Kecskeméti Református Kollégium igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy az épület régen pártirodának otthont adó részét a református egyház tervezi üzemeltetni. Ez az épületrész nem az önkormányzat, hanem az állam tulajdonában van, az egyház jelenleg a határozatra vár, hogy tulajdonukba kerüljön. Terveik szerint többfunkciós református közösségi teret kialakítva hasznosítanák az ingatlant: imaház, gyermekeknek és felnőtteknek szánt közösségi tér, szeretetszolgálat kapna helyet benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában