Kiskunhalas

2019.04.16. 11:31

Kerülik a fehér liszt és cukor használatát

Az iskola különböző rendezvényein egészséges ételeket esznek a diákok, a tankonyhán pedig meg­tanulnak reformalapanyagokból sütni, főzni. Emellett az intézmény további törekvésekkel igyekszik önálló életre nevelni a gyerekeket.

Mester-Horváth Nikolett

A sonkás tojástekercs elkészítése után a tanulók feladata volt a tálalás is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Egészséges alapanyagokból, tanáruk útmutatásai alapján maguk főznek a Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskolájának diákjai az intézmény néhány hónapja működő tankonyhájában. Az iskola emellett különböző programokkal igyekszik a tanulókat az egészségtudatos táplálkozásra nevelni.

A pályázati forrásból és jelentős önerőből létrehozott öt konyhaszigetből álló tankonyhában korszerű felszerelések és reformalapanyagok várják a tanulókat.

– Olyan tankonyhát tudtunk kialakítani, ahol van négy főzőállomás és egy ötödik, ahol a pedagógusok bemutatják az ételkészítést. A gyerekek így jobban részt tudnak venni, mintha csak néznék a bemutatót és egy munkaállomáson dolgozhatnának. Minden konyhaszigetet igyekeztünk teljesen felszerelni, vannak edények, háztartási gépek, egy indukciós főzőlap és egy sütő, valamint grillezőeszköz, különféle fűszerek, sőt aszalógépünk is van. Laptopokat adunk a csoportoknak vagy kivetítünk, hogy onnan nézhessék a recepteket – részletezte Nagy Lehoczki Zsuzsanna, az intézmény igazgatónője.

A technikaórák a színterei a főzéseknek, de az iskolának van egy Kis Háziasszony nevű szakköre is, ahol a gyerekek megtanulnak például savanyúságot készíteni vagy lekvárt főzni.

– Ezek nagyon népszerűek a gyerekek körében, szívesen részt vesznek a folyamatokban. Egyik ötödikesünk fogalmazta meg találóan, miért is jó a tankonyha. Azt mondta, azért hasznos megtanulni a főzés alapjait, mert amikor vidékre megy majd főiskolára, tud főzni magára – mondta Nagyné Lehoczki Zsuzsanna.

A sonkás tojástekercs elkészítése után a tanulók feladata volt a tálalás is
Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

Az iskolában nem csupán a tankonyha működik az egészségtudatosság jegyében.

– A menzánk is nagyon korszerű, már második éve saját magunknak főzünk. Készül lasagne spenóttal vagy teljes kiőrlésű tészta besamel­mártással. A tízórai pedig az ebédlőben zajlik, ahol megterítünk a gyerekeknek és igyekszünk teljes kiőrlésű pékárukat adni nekik. Kapnak frissen készült italokat, gyümölcsöt vagy zöldséget is. A büfében is figyelünk arra, hogy az egészséges étkezést tudják követni a diákok. Az épület öt részén helyeztünk el vízszűrő berendezéseket, amit a gyerekek szabadon használhatnak és szeretik is, hoznak flakont vagy poharat magukkal és gyakran visznek innen vizet – hangsúlyozta az igazgatónő.

Varrógép, barkácsműhely és füvészkert a tervek között

Az iskola vezetése fontosnak tartja, hogy a főzés, sütés mellett más olyan alaptevékenységeket is megtanítsanak diákjaiknak, amik felnőttként is gördülékennyé teszik a hétköznapjaikat.

– Bővíteni szeretnénk az ilyen foglalkozások körét. Jelenleg két varrógépünk van, négyre szeretnénk bővíteni. Hasznos lehet, ha a lányok megtanulnak egy nadrágot felvarrni. Barkácsműhelyt is tervezünk létrehozni, hogy a fiúk például tudják, egy kép felrakásakor hogyan teszünk tiplit a falba. Készíttettünk hatalmas virágágyásokat, pontosabban mi füvészkertnek hívjuk, most tavasszal fogjuk a gyerekekkel elvetni a fűszernövényeket, így megtanulhatják, milyen sokféleképpen ízesíthetik az ételeket a só elhagyásával is – mondta Nagyné Lehoczki Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában