Lakitelek

2019.04.04. 19:58

Játékos vetélkedővel népszerűsítik a hungarikum mozgalmat

Értékek, kincsek, hagyományok a Kárpát-medencében címmel második alkalommal hívta játékos vetélkedőre a hazai és határon túli általános iskolák 7. és 8. osztályában tanuló diákokat a Lakitelek Népfőiskola, a Magyar Országgyűlés, a Hungarikum Bizottság és a Nemzeti Művelődési Intézet közösen. A kezdeményezés célja a hungarikum mozgalom népszerűsítése, valamint nemzeti értékeink megismertetése volt.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

A verseny döntőjét csütörtökön tartották a népfőiskolán, ahol dr. Horváth Zsolt főszervező honlapunknak elmondta, 242 csapat jelentkezett a megmérettetésre. A döntőbejutást több versenyforduló előzte meg. Először ötven kérdésből álló totót kellett a csapatoknak kitölteniük, ezt követően két önálló feladatot kaptak. Az egyikben a tájegységükre jellemző recepteket kellett összegyűjteniük és elkészíteniük. A másik feladatban a térségükben élő a híres személyeket kellett bemutatniuk. Ezen feladatok alapján 16 csapat jutott az elődöntőbe, onnan pedig 8 csapat a döntőbe, ahol a hungarikumok gyűjteményéből kellett kiválasztaniuk a kedvenceiket és azokat ötperces előadásban bemutatni a zsűri előtt. Ugyanakkor javaslatot kellett tenniük arra, hogy milyen érték lehetne még a hungarikum gyűjtemény része. A diákok javasolták hungarikumnak például a gyulai várat, a Rubik kockát, vagy a balatonendrédi csipkét – részletezte dr. Horváth Zsolt.

A végeredmény alapján az első négy helyezett csapat június végén Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kalauzolásával kétnapos hungarikum kiránduláson vehet részt. Így kirándulni mehet az I. helyezett forráskúti Betűcsillagok csapata, a II. helyezett dusnoki Nyerő hármas csapat, a III. helyezett naszvadi Pettyem csapat, és a IV. helyezett sárospataki Pataki diákok csapata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában