izsák

2019.04.07. 20:00

Felszentelték II. János Pál szobrát Izsákon

Ünnepélyes szentmisét tartott, majd megáldotta Szent II. János Pál mellszobrát Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek vasárnap az izsáki Szent Mihály templomban. A templomkertben felállított bronz szobor Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek munkája, mely a kereszténység nyugodt erejére emlékezteti a híveket.

Horváth Péter

Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a szentmisét nagyböjt ötödik vasárnapján az iszáki Szent Mihály templomban, melynek keretében megszentelte Szent II. János Pál pápa bronz mellszobrát. A mise kezdetén Bajkó Zoltán, az Izsáki Egyházközség plébánosa köszöntötte a nagy számban jelenlévő hívőket és a meghívottakat és elmondta, hogy II. János Pál példája megmutatja a ma emberének, hogy érdemes szeretni, őszintén, szívvel nyitottan élni.

Bábel Balázs érseket és Lezsák Sándort, az országgyűlés alelnökét, a térség országgyűlési képviselőjét a város nevében dr. Bozóky Imre alpolgármester köszöntötte, majd az érseket külön üdvözölték az izsáki hittanosok és a karitász csoport tagjai. Bábel Balázs ezúttal nem a szentírás részleteire alapozta a liturgia prédikációját, hanem Joseph Ratzinger, a későbbi XVI. Benedek pápa II. János Pál temetésén elimádkozott beszédét olvasta fel. A misét követően Bábel Balázs és Lezsák Sándor közösen leleplezte Szent II. János Pál szobrát, majd beszédek hangzottak el.

Lezsák Sándor II. János Pál pápa nemzedékére gyakorolt hatásáról beszélt.

– Nevezték őt a világ plébánosának, a pápák pápájának, rendszerváltó pápának és utazó pápának, de bennem egy szó jelent meg vele kapcsolatban: a Szentatya – mondta Lezsák Sándor és felidézte azt az időt, amikor 1978-ban a Szabad Európa Rádiót hallgatva értesült Karol Wojtyla pápává választásáról és akkor is a rádió mellett ült, amikor 1979-ben Varsóba látogatott az egyházfő. – Izgatottan vártam, hogy mit mond majd akkor, amikor lengyel földre lép. Akkoriban zavarták a rádió adását és a zúgó, sistergő hangok közül meghallottam az első mondatot, mely nekünk is üzent: ne féljetek! Mert jogotok van Istenhez, családhoz, nemzethez, az emberséges élethez, jogotok van az emberi jogokhoz és jogotok van egy keresztény világhoz. Ez nekem is erőt adott, s olyan erőforrás volt az azt követő esztendőkben, mely Fiatal Írók Találkozójára és a lakiteleki találkozóra is átterjedve mozgósított bennünket – mondta Lezsák Sándor. Lezsák Sándor elmondta, hogy a pápa hiteles ember volt, aki megszenvedte a hitleri nácizmust és a sztálini kommunizmust is, ezért érezte a magyar valóságot is.

– De érezte a mai magyar valóságot is, mert prófétai az a jóslata, hogy a kommunizmus és a nácizmus iszonyatos ereje mellett, melyek Európát őrölték, egy harmadik veszély, az iszlám invázió réme fenyeget bennünket – mondta Lezsák Sándor hozzátéve, hogy ezt egy olyan pápa mondta, aki a felekezetek közi megbékélést szorgalmazta. – Első mondata az volt, hogy ne féljetek. Utolsó az, hogy legyetek derűsek, mert én is az vagyok. A nyugodt derű mögött egy nyugodt erőnek, a kereszténység erejének kell lennie. Ezt erősítse bennünk Szent II. János Pál pápa mellszobra itt Izsákon. Mozgósítani kell minden erőt annak érdekében, hogy kis hazánk békességben, ereje teljében érje meg a következő évtizedeket és ehhez valamennyiünknek meg kell újítani cselekvő lehetőségeit – zárta gondolatait Lezsák Sándor. Bábel Balázs II. János Pál munkásságát, példáját méltatta, majd megáldotta a szentet ábrázoló szobrot.

Már októberben elérkezett Izsákra II. János Pál

Tavaly októberben áldotta meg Bábel Balázs a 2013-ban szentté avatott II. János Pál vércsepp-ereklyéjét. A különleges relikviát egykori személyi titkára, a Krakkóban élő Stanislaw Dziwisz bíboros ajándékozta a városnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában