Kiskőrös

2019.04.06. 15:30

Daganatos betegségből gyógyult gyerekek versenyeznek

Pénteken és szombaton rendezik meg a daganatos betegségből gyógyult gyermekek sporttalálkozóját, a Győztesek Versenye Kiskőrösön címmel, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány szervezésében. Az eseményen 62 gyógyult fiatal indult különböző sportágakban, ahol nem az eredmény számít, hiszen legnagyobb versenyüket már mind megnyerték.

Horváth Péter

A kiskőrösi sporteseményre az ország különböző pontjairól 62 gyógyult gyermek érkezett

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Horváth Péter

A World Children’s Winners Games napjaink legnagyobb európai sportrendezvénye a daganatos betegségekből felépült 7-16 éves fia­talok számára. Az ötletgazda orosz Podari zsizny (Ajándékozz életet) alapítvány első alkalommal 2010-ben rendezte meg a versenyt Moszkvában. Napjainkban már nemcsak az orosz fővárosban rendeznek versenyeket, hanem a fő szervező alapítvány koordinálásával regionális vetélkedőt is tartanak azokban az országban, melyek részt vettek a versenyen. Magyarországon első ízben szervezik meg az eseményt, melynek résztvevői eljuthatnak Moszkvába, a nagy versenyre, ahol 15 országból mintegy 500 fiatal vesz részt. A kiskőrösi versenyen az ország több pontjáról érkezett 62 gyógyult fiatal sakk, futás, úszás, asztalitenisz és lövészet sportágakban indulhatott. A szervezők hangsúlyozták, itt nem az elért eredmény számít, hanem az egészség, így válik az esemény az élet ünnepévé, s aki nem éremmel, az ajándékkal tér majd haza.

A megnyitót a Vimum Hotelben tartották, ahol Takácsné Stalter Judit, az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány elnöke köszöntötte a fiatalokat.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is köszöntötte a versenyzőket. Elmondta, hogy a súlyos betegségből gyó­gyult gyerekek és fiatalok a valódi győzelmet már learatták, a versenyen már csak érezzék jól magukat.

Az esemény vendége volt Polgár Judit sakkozó, nemzetközi sakknagymester, sakkolimpikon. Köszöntőjében elmondta, hogy igazi bajnokokat üdvözölhet a fiatalok személyében, akik szembenéztek a betegséggel és leküzdötték azt. Köszöntője után szimultán sakkjátszmát játszott azokkal, akik vállalták ezt a kihívást. A sakkmérkőzés végén oklevéllel ismerte el a vállalkozók teljesítményét a klasszis.

Polgár Judit sakkolimpikon is a rendezvény vendége volt
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Sveta Chediya, a program regionális koordinátora lapunknak elmondta: céljuk, hogy a súlyos betegség és megterhelő kezelések után segítsék a gyerekek visszatérését a hétköznapokba, s a világ tárt karokkal fogadja őket. Az a tapasztalat, hogy a társadalom elfogadó és együttérző a gyógyultakkal, de ennek mértéke nagyon függ a társadalom általános mentális állapotától.

Takácsné Stalter Judit kérdésünkre elmondta, hogy alapítványuk eredetileg gyógyu­lást segítő szolgáltatásokat nyújt a gyerekeknek, családoknak és a gyógyítóknak, de hangsúlyozzák a klinikai kezeléseken kívüli programokat is, melyekkel a visszailleszkedést segítik, ezért mondtak igent a partneralapítvány felkérésére és rendezték meg a regionális versenyt. Kiemelte, hogy számos oldalról nagyon sok támogatást kaptak, így sikerült megvalósítani a rendezvényt és örömet szerezni a gyerekeknek. Elárulta, hogy a betegséggel küzdő gyerekek nagyon erősek és legtöbbször ők öntenek lelket szüleikbe.

A kiskőrösi sporteseményre az ország különböző pontjairól 62 gyógyult gyermek érkezett
Fotó: Horváth Péter / Petőfi Népe

Édesanyjáért akart meggyógyulni Máté

Takácsné Stalter Judit szavait példázza a 16 éves Halász Máté története is. Öt és fél évesen diagnosztizáltak nála egy rosszindulatú agydaganatot, miután megműtötték, kapcsolatba került az alapítvánnyal, mely segítette gyógyulását. Célja, hogy fogorvos váljon belőle, s ez segítette gyógyulásában is. – Amikor beteg lettem, anyukámnak rosszak voltak a fogai és azt mondta nekem, hogyha meggyógyulok, akkor lehetnék fogorvos és széppé varázsolhatnám a fogait. Ezért nagyon meg akartam gyógyulni, hogy fogorvos lehessek és segítsek anyukámnak – mondta Máté, aki már eljutott Moszkvába is, ahol fociban és futásban indult, és kétszer biciklizte körbe a Balatont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában