Kecskemét

2019.04.14. 19:17

Bűn- és baleset-megelőzési napot tartottak a Juhar utcai az iskolában

A biztonságos közlekedés szabályaival, valamint az áldozattá vagy elkövetővé válás veszélyeivel ismerkedtek a kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Juhar utcai tagintézményének nebulói a napokban. A bűn- és baleset-megelőzési nap keretében a Kecskeméti Rendőrkapitányság három rendőre látogatott el az intézménybe.

Koós Kata

A gyerekeket különböző állomásokon várták a rendőrök

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Gyermekeink biztonsága közös felelősségünk! – ezzel a címmel bűn- és baleset-megelőzési napot tartottak a kecskeméti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) Juhar utcai tagintézményében a MobilKids Komplex közlekedésbiztonsági oktatási program keretében a napokban. A Kecskeméti Rendőrkapitányság három rendőre, Bozóné Soós Marianna címzetes rendőr alezredes, Liptai Linda címzetes rendőr őrnagy és Farkas Attila rendőr főtörzsőrmester látogatott el az intézménybe. Gyakorlati programok segítségével szemléltették a létesítményben nevelődő, értelmi fogyatékos gyermekek számára a biztonságos közlekedés szabályait, valamint az áldozattá, illetve elkövetővé válás megakadályozásának lehe­tőségeit.

– A rendezvény célja elsősorban a gyerekek közlekedésbiztonságának kialakítása, szinten tartása, javítása. Intézményünk középsúlyosan értelmi fogyatékos gyerekeket oktat, nevel, tehát fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy biztonsággal tudjanak közlekedni. Ez már leginkább a felnőttkor közeledtével szokott előfordulni. Óvodás és általános iskolás gyermekeket természetesen nem engedünk egyedül közlekedni, de ha kísérővel vannak, akkor is fontos, hogy tisztában legyenek az alapvető szabályokkal – fejtette ki Tóth Marianna, a Juhar utcai tagintézmény vezetője, majd hozzátette: a nap másik fő célkitűzése a függőséget okozó szerek, mint a cigaretta, alkohol és a drogok használatának megelőzése, azok káros hatásainak hangsúlyozása volt.

– Attól függetlenül, hogy értelmi fogyatékos gyermekekről van szó, őket is nyilván utoléri a külvilág e hatásokkal, és tennünk kell azért, hogy tisztában legyenek ezek káros következményeivel – mondta.

A lelkes fiatalokat különböző állomásokon várták a rendőrök: megismerkedtek mini KRESZ-pályán a közlekedési táblák jelzéseivel, a kerékpár kötelező tartozékaival, a közlekedési lámpa jelzéseivel, részegszemüvegen keresztül a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásával. A Dakk Zrt. egy buszt a rendezvény idejére az intézmény szolgálatára bocsátott, hogy a gyerekek személyes tapasztalatokat szerezhessenek a közösségi közlekedés szabályairól. A fiatalok körében a legnagyobb népszerűségnek a robot örvendett, mely a rendőri karjelzéseket szemléltette számukra.

A gyerekeket különböző állomásokon várták a rendőrök
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Hangsúlyos szerepet kapott továbbá a nap folyamán a fia­talok figyelmének felhívása az áldozattá vagy elkövetővé válás veszélyeire.

– Sokkal könnyebben válnak áldozattá a mi gyerekeink, mint a többség. Emellett könnyebben válhatnak elkövetővé is, mert nem biztos, hogy a tettüknek a súlyával teljes mértékben tisztában vannak. Gondolok itt egy lopásra: nem biztos, hogy felmérik a súlyát, hogyha valamit fizetés nélkül elveszünk, akkor azzal már bűnt követünk el – magyarázta a tagintézmény-vezető, aki hozzátette: mindezek megtanítása az intézményben nevelődő gyermekek számára speciális, mindenekelőtt gyakorlati módszereket igényel.

– A beszéd számukra kevésbé épül be, a gyakorlati tapasztalat azonban azonnal – közölte.

Szíveket kaptak ajándékba

Az intézményben nevelődő gyermekek a hozzájuk látogató rendőröket száz darab horgolt szívecskével ajándékozták meg önzetlen fáradozásaikért.

– A boldogságóránk témája volt, hogy szerezzünk örömet egymásnak. Egy horgoló­csoport tagjaként azt a küldetést vállaltuk magunkra, hogy szíveket horgolunk, melyek arra hivatottak, hogy ott lapuljanak a zsebekben, mikor nehéz helyzetekben vannak a rendőrök, mentők, tűzoltók. Mivel intézményünkbe évről évre ellátogatnak a rendőrök, programot szerveznek a gyerekeinknek, őket választottuk, nekik adtuk a szívecskéket – fejtette ki Balázs Jolán kollégium­egység-vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában