Kecskemét

2019.04.13. 07:00

A távhő előnyeiről beszéltek Kecskeméten (galéria)

Lépj Zöldet – Távhővel a tisztább levegőért! címmel a levegővédelemről tartott szakmai fórumot a Termostar Kft. pénteken a Hírös Agórában a távhőszolgáltatás napján.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A távfűtés környezet-, klíma- és energiapolitikai előnyeiről szólt a Termostar Kft. szakmai konferenciája pénteken a Hírös Agórában. A fűtési szezonban számos településen az egészségügyi határértéket meghaladó káros anyag kerül a levegőbe. A távhő jó alternatívát kínál a környezetszennyező fűtési módokkal szemben, mert szigorúan ellenőrzött kazánjai optimálisan, csekély károsanyag-kibocsátással működnek – így minél több háztartás csatlakozik a távhőszolgáltatáshoz, annál tisztábbá válik a levegő. Ez a tény adta a pénteki szakmai fórum központi témáját. Falu György önkormányzati képviselő, az önkormányzat fejlesztési, környezetvédelmi és agrár­bizottságának elnöke köszöntötte az érdeklődőket, aki hangsúlyozta, hogy a környezetvédelemért mindenkinek a maga területén kell megtennie azt, amit tud, legyen szó az egyénekről, gazdasági társaságokról és az intézményekről.

Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a közelmúltban közel 300 millió forint értékben új fogyasztókat csatlakoztattak a belvárosban. A jövőben egy pályázat keretében 3,6 milliárd forint értékben új beruházásokat végeznek, melynek keretében további fogyasztók csatlakoznak a rendszerre és a gázalapú hőtermelést biomassza-alapú hőtermeléssel váltják ki, aminek köszönhetően 20.500 tonnával kevesebb lesz az éves szén-dioxid-kibocsátás a városban. A társasházak eltérő igényeinek kielégítésére 76 felhasználói hőközpont létesül. Egy hőközpont 30–60 lakás hőszükségletét fedezi.

Az Agóra előterében öko-kézművesfoglalkozás, energia­takarékossági tanösvény és csillagászati bemutató várta az óvodásokat és az iskolásokat.

Érdemes a távhőt választani

Beliczay Erzsébet építészmérnök a távfűtés előnyeiről beszélt. Elmondta, hogy jól szabályozható, biztonságos és füstmentes fűtési mód, ami megfelel az új épületek EU-előírásainak is. Rugalmasan változtathatók az energiaforrások, hiszen a hulladékenergiák és a megújuló energiák is hasznosíthatók a távfűtésben. Hazánknak van még mit fejlődnie, hiszen a távfűtés aránya itthon 16 százalék, szemben Románia 30, Dánia 60, Oroszország 70 és Izland 90 százalékával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában