Kiskunhalas

2019.03.22. 17:30

Kiskunhalason járt a nemzet rozmárja

A Forrás-Új Tükör Klub meghívására érkezett csütörtök este a városba ifj. Schirilla György, aki édesapja emlékére 1999 óta minden évben átússza a jeges Dunát. A Közösségek Házában tartott előadáson Király Gábor, programszervező beszélgetett a sportolóval.

Mester-Horváth Nikolett

Forrás: baon.hu

Fotó: Pozsgai Ákos

Ifj. Schirilla György a beszélgetés előtt jógafoglalkozást is tartott, ugyanis több évtizede oktatja ezt a mozgásformát. Jógázott már jégtábla tetején is. Tanítója pedig az a halasi születésű Kártyikné Benke Etka, vagy ahogy mindenki ismerte, Etka anyó volt, aki saját jógairányzatával meggyógyította súlyos betegségeit. A sportember is a rendszeresen elvégzett gyakorlatokkal tartja karban lelki és testi egészségét.

A nemzet rozmárjának nevezett férfi előadásában elmondta, hogy Guinness-rekord is fűződik nevéhez, ugyanis ő az egyetlen a világon, aki huszonhat percet képes nulla fokos vízben tölteni. Idén Tiszakécskén úszta át a jeges Tiszát, amit – ahogy korábbi úszásait, most is – alapos felkészülés előzött meg.

– Ötéves koromtól jártam édesapámmal minden nap hajnalban a fagyos Dunához, így gyorsan megtanultam, hogy fontos a hideg vízben történő edzés. Elengedhetetlenek számomra a melegítő jógagyakorlatok, a szíverősítéshez a futás és a pozitív gondolkodás. Bármi történik veled, próbáld meg a saját javadra fordítani. Tény, hogy a nulla fok már nagyon komoly próbatétel elé állítja az embert, ilyen hőmérsékleten a kéz- és lábujjak elfagynak, nem lehet felkészületlenül ilyen hideg vízbe menni – mondta ifj. Schirilla György.

Ifj. Schirilla György
Fotó: Pozsgai Ákos / baon.hu

Hosszútávfutóként több ezer kilométer van már a lábaiban. Volt, hogy a Vatikánig futott, ahol fogadta őt XVI. Benedek pápa. – Amióta ott jártam, nem vagyok vegetáriánus. Előtte hosszú évekig nem ettem húst, mikor azonban odaértem a pápához a több mint ezer kilométernyi futástól már nagyon lefogytam, éhes voltam, ott pedig csirkehúst szolgált fel és nagyon finom volt – vallotta be a sportember.

Ifj. Schirilla György azt is elmondta közönségének, hogy valószínű pár év múlva – amikor betölti hatvanadik életévét – már nem fog jeges vízben úszni.

Fotó: Pozsgai Ákos / baon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában