Tiszakécske

2019.03.28. 12:35

Árvízvédelmi fejlesztések kezdődnek Kécskén

Nagyszabású, közel kilencmilliárd forintos árvízi biztonság javítását szolgáló beruházást valósít meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) konzorciuma európai uniós és állami támogatásból. A projekt Tiszakécskét is érinti, ahol a beruházásról lakossági fórum keretében adtak tájékoztatást kedden.

Koós Kata

Lovas Attila igazgató is előadást tartott

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

– Nagyon örülünk, tiszakécskei polgárok és az üdülőövezet lakói, hogy biztonságban tudhatjuk magunkat. Az árvízvédelmi töltésszakaszról – ahol a beavatkozás történik – tudtuk, hogy érdemes lenne megerősíteni. Örülünk, hogy ez megtörténik – mondta Tóth János polgármester. A projekt keretében Tiszakécskén, a Tisza jobb partján az árvízvédelmi töltés ötszáz méteres szakaszának fejlesztése és útburkolat építése valósul majd meg. Felújítják továbbá a helyi védelmi központot és az ókécskei gátőrtelepet.

Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az árvízkérdések megoldása nem a közigazgatási határoktól függő teendő, így e projekt is Tiszakécske mellett további négy települést érint: Zagyvarékas, Szolnok, Szászberek és Jászberény tekintetében is tartalmaz fejlesztéseket. Legjelentősebb beruházásként a szolnoki árvízvédelmi gyakorlópálya létesítését említette, ahol valósághű környezetben lehet majd árvízvédelmi intézkedéseket gyakorolni.

Lovas Attila igazgató is előadást tartott
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Varga Csaba, a kivitelező Magyar Vakond Kft. projektvezetője kifejtette: a védelmi központ és a gátőrház energetikai felújítása a tervek szerint május elejéig lezajlik. A töltés érintett szakaszát hozzávetőleg másfél méterrel emelik majd meg, ahol jelenleg az irtási és fakivágási munkálatok zajlanak. Jövő héten megkezdik a beszállító utak elkészítését és az anyagnyerő hellyel kapcsolatos munkálatokat. A konkrét földmunka áprilisban kezdődik és körülbelül másfél hónapot vesz majd igénybe. A koronaburkolattal kapcsolatos munkálatok pedig a tervek szerint október végéig lezajlanak. Lakossági kérdésre hozzátette: a fejlesztések a fürdési szezont és a nyaralók nyugalmát nem zavarják majd, ugyanis a nagy tömegű földmunkák május végére, tehát éppen a szezon kezdetére befejeződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában