Kecskemét

2019.03.26. 20:00

Amerika-napot tartottak az egészségügyi iskolában

Minden Amerikáról szólt kedden a kecskeméti Szent-Györgyi Albert iskolában. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének tanácsosa angolul kérdezgette a diákokat, akik eleinte megszeppenten ültek és hallgattak, de aztán egyre bátrabban kérték el a mikrofont.

Hraskó István

Álmaidban Amerika visszainteget? – ez volt a címe annak a felhívásnak, amelyet az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetsége és az Emberi Erőforrások Minisztériuma együtt tett közzé. A Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium és Szakközépiskola sikeresen pályázott, így kedden már második alkalommal rendezhettek Amerika-­napot a suliban. A pedagógusok és a diákok hetekig készültek erre különböző projektekkel, poszterekkel, előadásokkal, interaktív feladatokkal és Amerikához kapcsolódó dekorációval. A hivatalos megnyitó előtt hangulatos jazz-zene szólt.

Beszédében Pongóné Kovács Erika igazgató köszönetet mondott azoknak a vállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik segítették a rendezvény megvalósítását. Majd Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum vezetője szólt angolul a diákokhoz, nem titkolva, hogy egyelőre még nem megy neki túl jól ez a nyelv. Mint mondta, az ő korosztályának a középiskolában nem volt választási lehetősége, oroszt kellett tanulnia (amihez viszont hiányzott a motiváció), ezzel szemben a mai tanulóknak nagy lehetőségeket kínál az angol, ezért nem szabad pusztán csak egy tantárgyat látni benne.

– A mai jó alkalom a hídépítésre a két ország között, és hogy ablakot nyissunk egymás kultúrájára, hagyományaira és szokásaira – hangsúlyozta Leviczky Cirill. Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő – aki egykor szintén a Szent-Györgyiben tanult, majd később négy hónapot töltött egy dániai nemzetközi iskolában – arra biztatta a diákokat, hogy utazzanak sokat és próbálják ki magukat külföldön, hiszen így nemcsak az angoltudásukat csiszolhatják, hanem a személyes fejlődésük szempontjából is remek tapasztalatokat szerezhetnek, akár dolgoznak, akár tanulnak. Hozzátette, az a legfontosabb, hogy aztán jöjjenek haza, és itthon, akár Kecskeméten kamatoztassák a kint megszerzett tudást.

James Land tanácsos, az amerikai nagykövetség sajtó- és kulturális attaséja először saját életéről, munkájáról beszélt, néha meg-megvillantva magyar szókincsét is. A floridai származású tanácsos a világban már több helyen dolgozott az USA nagykövetségén, így Oroszországban, Észtországban, Örményországban, Ukrajnában vagy Fehéroroszországban is megfordult. Mint mondta, izgalmas, érdekes, de nem túl könnyű munka az övé, nagyon keveset találkozik Amerikában élő rokonaival, barátaival.

A diplomata igyekezett lazává, beszélgetőssé tenni a kapott fél órát, de a diákok eleinte nem nagyon mertek válaszolni még az olyan egyszerű kérdéseire sem, hogy milyen amerikai államokat, városokat, zenészeket vagy színészeket ismernek. Az előadás vége felé viszont elmúlt a megszeppentség, és sorra jelentkeztek a tanulók a mikrofonért, tudakolva, melyik a tanácsos kedvenc magyar étele, városa vagy országa. Utóbbira nagyon diplomatikusan válaszolt, mondván, mindegyik fogadóállomása valamilyen szempontból kedves és emlékezetes marad számára. Nagy derültséget kiváltva a tanácsos azt is elárulta, hogy ismeri a Beatrice Nyolc óra munka című dalát is.

Változatos volt a program

A nap során a diákok megnézhettek amerikai járműveket, volt főzőverseny, többféle sportfoglalkozás, tánctanulás. Meghívott előadók is színesítették a programot: Szabados László a Sziklás-hegység kincseit mutatta be, Vajda Zoltán a Death Valley Run futásról tartott előadást, Horváth Katalin a Csendes-óceán-partvidéki zarándokútjáról számolt be, Gillyné Vékony Ágnes pedig a Vermontban szerzett tapasztalatairól mesélt. Az amerikai továbbtanulási lehetőségekbe Kayla Etherton Fulbright-ösztöndíjas nyújtott betekintést. A napot közös énekléssel és flashmobbal zárták.

Nyitókép: James Land, a nagykövetség sajtó-

és kulturális attaséja is beszélt országáról.

Fotó: Bús Csaba / baon.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában