Kiskunmajsa

2019.03.21. 08:16

Agrárfórum Majsán: komoly kihívások előtt áll a magyar mezőgazdaság

A közös agrárpolitika büdzséjének a megvédése a legfontosabb feladatok egyike, hiszen akár 26 százalékkal is csökkenthetik a magyar agrárbüdzsét a következő uniós ciklusban – hangzott el többi között azon a szerda esti mezőgazdasági fórumon, amit a Kiskunmajsai Többcélú Kistérségi Társulás szervezett.

Tapodi Kálmán

Patkós Zsolt, Szank polgármestere, a társulás elnöke köszöntőjében szólt a kedvezőtlen időjárási körülményekről is, hiszen az elmúlt három hónapban alig 65 mm csapadék volt a régióban.

– A tavalyi volt Magyarországon az eddigi feljegyzett legmelegebb esztendő, ennek ellenére a mezőgazdaság nem zárt kedvezőtlen évet. Mindenki érezte, hogy komoly kihívás volt az őszi vetés, most pedig aggódunk, hogy mit fog eredményezni a tavaszi száraz időszak – mondta előadása során Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár.

Mint elhangzott: a zöldség ágazatban hatalmas volt a termelési kiesés, ami most a zöldségfélék árában is megmutatkozik, a baromfiágazat talpra állt a madárinfluenza után, de a sertéspiac – az egyelőre csak vaddisznókban kimutatott pestis miatt – az unión kívüli exportpiacokat elveszítette.

Az államtitkár kiemelte: a magyar mezőgazdaság most is komoly kihívások előtt áll, hiszen a jövőben a csökkenő támogatások mellett, nagyobb követelményeket akarnak támasztani az uniós döntéshozók. A támogatásoknál a „zöld szempontok” is meghatározók lesznek, azaz a támogatások környezetvédelmi feltételei hangsúlyosabbá válnak, akár 100 százalékra emelkedhetnek.

Kis Miklós vidékfejlesztési államtitkár elmondta, a jelenlegi Vidékfejlesztési Program 1300 milliárd forintjából eddig több mint 400 milliárd forintot fizettek ki, a kifizetésekre 2023-ig lesz lehetőség. Mint hozzátette: Bács-Kiskun megyében több mint 14 600 nyertes támogatási kérelemre, 114 milliárd forintnál is több támogatást ítéltek meg.

A fórumon többen is egy átfogó vízstratégia kidolgozását sürgették, ami elengedhetetlen az élő- és termőhelyek megvédésében. Mint elhangzott: a felszín feletti vizeket kellene hatékonyabban megtartani. A vizes problémák miatt, várhatóan egy újabb kistérségi fórumot is szerveznek, kormányzati és vízügyi szakemberek részvételével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában