galéria

2019.02.22. 15:20

Rengeteg újdonság várja az érdeklődőket az idei Tavaszi Fesztiválon

Szecesszió = megújulás, új utakon. E mottó is tökéletesen érzékelteti, az idei Kecskeméti Tavaszi Fesztivál új útra lép. A 21 nap alatt több mint hatvan olyan eseménnyel várja a kultúra és zenei iránt érdeklődőket, melyek újdonságok és mások mint az eddigiek voltak.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Gulyás Sándor

Kecskemét város egyik legnagyobb fesztiválját idén 34. alkalommal rendezik meg március 11. és április 1. között. A fő szervező a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, de a rendezvényeknek 14 társintézménnyel együtt ad otthont. A részletekről pénteken tartottak sajtótájékoztatót.

A résztvevőket Szappanos Benedek, a Hírös Agóra külső kapcsolatok vezetője köszöntötte, aki Ady Endre szavait idézte. „Élet, egészen élet a tavasz.”

– A 100 éve elhunyt költő géniusz, Ady Endre írta e szavakat. A jókedv, a szabadság érzése, az élet szeretete, egy sajátos hangulat uralkodik el ilyenkor az emberen. Tavasszal a város kulturális élete is friss erővel, megannyi színnel virágzik ki újra és újra a nagy hagyományú tavaszi fesztiválon – mondta ízelítőként.

Ezt követően Őze Áron színművész szavalt el egy Ady verset, ezzel is előrevetítve a fesztivál egyik kiemelkedő programját, a Száz titok kavarog című zenés irodalmi estet, mellyel Ady halálának 100. évfordulója előtt tisztelegnek.

Az önkormányzat nevében dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester méltatta a fesztivált. – Kecskemét méltán büszke a tavaszi fesztiválra, mely országosan is az egyik legrégebbi és legsikeresebb rendezvénysorozat. Idén a fesztivál keretében több intézmény, társulat is jubilál – mint az ötvenéves Forrás, a 110 éves Művésztelep vagy éppen a negyvenéves Városi Fúvós Zenekar –, mely tovább emeli a fesztivál színvonalát. Magam is nagyon szeretem a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált, mindig úgy érzem, most kezdődik csak el igazán az év. Bízom benne, hogy mindenki talál kedvére való programot. Sok újdonságra is számíthatunk, melyre a fesztivál mottója is utal – jegyezte meg.

A programokat Bak Lajos, a szervező Hírös Agóra igazgatója mutatta be. – A megújulásra törekedtünk. Olyan kiemelkedő produkciókkal, kiállításokkal, zenei eseményekkel várjuk a közönséget, amelyekkel eddig itt Kecskeméten nem találkozhattak. Kiemelném a King’s Singers énekegyüttest, akik magyarországi látogatásuk során egyedül nálunk lépnek fel a fesztivál nyitónapján. A Bozsó Gyűjteményben látható majd Rippl-Rónai József művészete című tárlata, mely válogatást nyújt Antal-Lusztig magángyűjteményéből. A zárókoncertet a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar adja, akinek vendége lesz Bogányi Gergely zongoraművész. A Tavaszi Fesztivál keretén belül több kisebb fesztivál is lesz. Idén tizedik alkalommal rendezi meg a színház a SZÍN-TÁR-t, azaz a színművészeti egyetemek találkozóját, a sort folytathatnánk a fiatalokat megszólító Fringe összművészeti fesztivállal, vagy a Bohém Ragtime Jazz fesztivállal. A 21 nap alatt több mint hatvan eseményünk lesz. Reméljük, idén minden eddiginél több látogatónk lesz, a megye határain túlról és külföldről is várjuk a vendégeket – tette hozzá az igazgató.

A köszöntők után szót kaptak a társintézmények vezetői, hogy bemutassák saját programjaikat. Réczei Tamás, a Katona József Színház művészeti vezetője a SZÍN-TÁR darabjairól szólt. Füzi László, a Forrás folyóirat vezetője az ötvenéves jubileumi kiállításukra és jubileumi estjükre invitálta az érdeklődőket. Lóránd Klára, a Bozsó Gyűjtemény vezetője a Rippl-Rónay kiállításról árult el részleteket. Gerhát László először mint a Szimfonikus Zenekar karnagya a zárókoncertből, majd mint a Kodály Iskola szakmai vezetője az iskola megújulás jegyében összeállított hangversenyéből adott ízelítőt. Kuna Lajos, a Városi Fúvószenekar jubileumi koncertjére hívta fel a figyelmet, mely a rendhagyó lesz, Kodálytól Mozarton át a popzenéig kalauzolják a közönséget, majd a műsor második felében fellépnek gyermekei, a Fourtissimo is. Kiszely Ágnes, a Ciróka Bábszínház öt előadásáról mesélt, végül Őze Áron színművész saját műsorát, a Száz titok kavarog című irodalmi estről árult el érdekességeket. A műsor 14 Ady vers köré épül fel, három különböző zenével – népzenével, komolyzenével és jazz zenével – kombinálva. A zenészek között ott lesz többek között Csík János népzenész.

A programokról részletes leírás található a www.hirosagora.hu honlapon.

Támogatják a táncosokat

A fesztivált több cég támogatja, melyért köszönetet is mondtak. A sajtótájékoztató keretében újabb szponzori megállapodást írtak alá ünnepélyesen. A Hírös Agóra Nonprofit Kft. és a Modern Home Hungary Kft. között létrejövő szponzori megállapodás az intézményben működő Kecskemét Táncegyüttest támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában