Dunapataj

2019.02.13. 07:00

Modern és otthonos bölcsődét építettek Dunapatajon

Az elmúlt tíz hónapi megfeszített munka eredményeként határidőre felépült Dunapataj új közintézménye, a tizennégy gyermek befogadására alkalmas bölcsőde. Február elsején kilenc kisgyermekkel kezdte meg működését a küllemében, bútorzatában, felszereltségében is a legmagasabb elvárásoknak is megfelelő épület.

Zsigmond Enikő

Az óvoda és a nyolcosztályos iskola mellett bölcsőde is nyílt, így teljessé vált az intézményrendszer

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Zsigmond Enikő

A településen még soha nem volt bölcsőde, és évtizedek óta ez az első újonnan épített közintézmény. Az egykori Tüzép-telepet 2017 nyarán vásárolta meg az önkormányzat, 2018 áprilisában kezdődött az építkezés, melynek összköltsége meghaladta a 173 millió forintot. Az építkezéshez az utóbbi évek megfontolt gazdálkodásának eredményeként jelentős önerőt is hozzátett az önkormányzat.

A 14 férőhelyes bölcsőde hasznos alapterülete közel 300 négyzetméter, a többszörösen megerősített épülethez égésálló anyagokat használtak, padlófűtés, korszerű gépek és gondosan kiválasztott játékok szolgálják a nyugodt munkavégzést, a kisgyermekeknek és szüleiknek pedig az otthonos és örömteli ott-tartózkodást. Jelenleg egy csoportszoba van, de az épület tovább bővíthető, valamint gyermekvécé, fürdető és öltöztető, illetve további tizennégy helyiség a tálalótól az irodáig is helyet kapott itt.

Az óvoda és a nyolcosztályos iskola mellett bölcsőde is nyílt, így teljessé vált az intézményrendszer
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Dusnoki Csaba polgármester a beruházás indokaként azt mondta, úgy látták, a település fennmaradásához és fejlődéséhez elengedhetetlen a bölcsőde, egyre nagyobb igény mutatkozott rá nemcsak helyben, hanem a környező településekről is. – A családokért építettük, így tudunk nekik abban segíteni, hogy a gyermeket már 20 hetes kortól ránk bízhatják, aki szeretne, visszatérhet dolgozni, mi pedig egy nagyon modern, de mégis otthonos körülmények között vigyázunk rájuk, neveljük, fejlesztjük őket. Ezzel így már teljessé vált ez az intézményrendszerünk, hiszen van saját bölcsődénk, óvodánk és nyolcosztályos iskolánk – mondta a polgármester, hozzáfűzve, hogy a szomszédos óvodánál is folyamatosan fejlesztenek, tavaly kicserélték a nyílászárókat és teljes festés is volt az épületben. Ezenkívül a bölcsőde helyének a kiválasztása is tudatos volt, a könyvtár, az óvoda és a bölcsőde egy intézményt alkot, az udvaruk is közös, így majd a bölcsődés kicsik könnyebben megszokják az óvodát is, hiszen akár a nagyobb gyerekekkel, akár az óvó nénikkel is gyakran találkoznak.

A szép épület településképi szempontból is újdonságot hozott
Fotó: Zsigmond Enikő / Petőfi Népe

Némethné Jancsó Boglárka intézményvezető az első napok tapasztalatát úgy foglalta össze, hogy kilenc kisgyermekkel kezdtek, jelenleg a beszoktatás folyik. Először még a szülők is ott voltak a picikkel, de a sok játék között, a családias környezetben hamar feloldódtak és szívesen maradtak velük. Reméli, hogy hamarosan teljes létszámmal fognak működni.

A szép épület településképi szempontból is újdonságot hozott, az udvaron sok játék kapott helyet, az ingatlant keresztbe szelő sétány kialakításával pedig összeköttetésbe került a katolikus és a református templom közötti tér is, valamint gépkocsiparkolókat és kerékpártárolókat is kialakítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában