Kalocsa

2019.02.18. 11:01

Kortárs zenetörténetből az ország legjobbjai a kalocsai diákok

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

Zsigmond Enikő

A győztes kalocsai diákok tanárnőjükkel és a zsűri tagjaival

Forrás: Petőfi Népe

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

Három helyi forduló lebonyolítása után juthatott a legjobb négy csapat a napokban megrendezett budapesti döntőbe. Bár Varga Károly zenepedagógus idén már 94 éves, mégis személyesen vezette le az országban az összes elődöntőt, így biztosítva a verseny szakmai felügyeletét és tisztaságát.

A Kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjait Csicsák Lászlóné tanárnő készítette fel, a helyi fordulókban három csapat vett részt. Felkészültségüket mutatja az is, hogy mindhárom csapat elérte szinte a maximális pontszámot, mely a döntőbe jutás feltétele volt. A csapatok legjobban teljesítő diákjaiból állt aztán össze az a kalocsai hatos fogat, melynek két budapesti és egy orosházi kihívója volt a végső megmérettetésen.

A verseny különlegessége volt az is, hogy a zsűri tagjai: Hollós Máté, Sáry László és Madarász Iván nemzetközileg is elismert, számtalan díjjal rendelkező kortárs zeneszerzők voltak, akik egyben a vetélkedő anyagában is szerepeltek. A diákoknak sokrétű tudásanyagból kellett vizsgázniuk, melyet még az is nehezített, hogy ez nem része a tananyagnak, az iskolákban éppen csak érintik a témát. Sok utánaolvasást, zenehallgatást igényelt a felkészülés.

A győztes kalocsai diákok tanárnőjükkel és a zsűri tagjaival
Fotó: Petőfi Népe

A döntőben volt zenefelismerés, kérdések a zeneszerzők életéből, munkásságából, és még miniinterjút is kellett készíteni egy zsűritaggal. A kalocsai diákok, Balogh Lili, Balogh Zsanett, Berki Veronika, Kenyeres Szilárd, Thiesz Bálint és Zalavári Álmos, az elérhető 140 pontból 136-tal elsők lettek. A felkészítő tanáruk Csicsák Lászlóné Pákolicz Judit volt, akinek nagyszerű zenepedagógusi munkáját dicséri, hogy már harmadszor vezette diákjait az országos döntőbe: 2006-ban harmadik, 2013-ban és idén pedig az első díjat hozták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában