Kecskemét

2019.02.19. 16:50

Két polgárőr egyesület nem kap támogatást, de megvan az oka

Keddi ülésén döntött a kecskeméti közgyűlés városüzemeltetési bizottsága a helyi polgárőr egyesületeknek szánt 10 millió forintos keret szétosztásáról. Két egyesület nem kap egy fillért sem, az is elhangzott, hogy miért.

Hraskó István

Polgárõr akció a rendõrséggel együttmûködve Kecskemét vonzáskürzetében.

Forrás: illusztráció: Bús Csaba

A korábbi 5,5 millióval szemben idén már 10 millió forintot biztosít a kecskeméti önkormányzat a helyi polgárőr egyesületek működésének támogatására. A városrendezési és városüzemeltetési bizottság keddi ülésén döntött a keret szétosztásáról. Szempontként vették figyelembe az egyesületekhez tartozó terület nagyságát, az egyesület létszámát, az elmúlt év során letöltött szolgálati időt, az egyesületi tagok aktivitását, a tavaly elvégzett munkát, a szervezetek tevékenységének hatékonyságát, valamint a korábbi támogatásokhoz benyújtott elszámolások és szakmai beszámolók szabályszerűségét. Ez alapján a Kecskeméti Polgárőrség Közhasznú Egyesület 3 millió 900 ezer, a Hírös Polgárőr Egyesület 850 ezer, az Alsószéktó-Kisfái-Matkó Polgárőr Egyesület 2 millió, a Hetény Vezér Polgárőr Egyesület 900 ezer, a Polgárőr Egyesület Kecskemét-Vacsiköz 650 ezer, a Katonatelepi Polgárőrség Egyesület 850 ezer, a Kadafalvi Polgárőr Egyesület 850 ezer forint kap 2019-re.

A társadalompolitikai osztály viszont nem javasolt az idei évre támogatást a Hunyadivárosi Polgárőr Egyesületnek, valamint a Kecskemét-Erzsébetvárosi Polgárőr és Ifjúságvédelmi Egyesületnek. Csonka Imre osztályvezető a bizottsági ülésen elmondta: a Hunyadivárosi két éve nem jól számolt el a megkapott pénzzel, és ugyan számtalan alkalommal keresték őket, hogy fizessék vissza a 400 ezer forintot, az egyesület ezt nem tette meg, így a jogszabályok szerint három évre ki kell őket zárni a támogatási rendszerből. Az Erzsébetvárosi Egyesületnél leváltották az elnököt, de erről az önkormányzat nem kapott hivatalos tájékoztatást, se jegyzőkönyvet, és arról is csak telefonon szóltak. hogy az új elnök nem vállalja a tisztséget – mondta el Csonka Imre. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a két problémás egyesület területén már ellátja a feladatot a Kecskeméti Polgárőrség Közhasznú Egyesület, amelynek így értelemszerűen nőtt a támogatása is.

A bizottsági ülésen elfogadták az egyesületek tavalyi évről szóló beszámolóját. Király József, a bizottság MSZP-s elnöke köszönetet mondott a polgárőröknek áldozatos munkájukért, egyben kiemelte, hogy az egyesületek sokat tesznek az illegális hulladéklerakások ellen.

Nyitóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában