Kiskunhalas

2019.02.20. 17:30

Bővíthetik a családtámogatási programot Halason

Életkezdési és iskolakezdési támogatásról szóló önkormányzati rendelet elfogadásáról dönthet csütörtökön a halasi közgyűlés. A tervezett baba­csomag és kisiskoláscsomag további segítséget jelenthet majd a helybeli gyermekes családoknak.

Pozsgai Ákos

A kisgyermekes családokat anyagilag is támogatja a halasi önkormányzat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: illusztráció: Pozsgai Ákos

A másfél éve elfogadott helyi jegyescsomag, a házasság hetére szóló kedvezmények, valamint a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) helyi kiegészítő támogatása után baba- és kisiskoláscsomag bevezetését javasolja a Fidelitas halasi csoportja – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Lázár Péter, a Fidelitas helyi vezetője és Kuris István László (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

Lázár Péter elmondta: a Fide­litas halasi szervezete a költségvetés tervezete kapcsán kereste fel a városvezetést, hogy az eddigi években ajánlott szimbolikus családtámogatási javaslatait újabb kettővel kiegészítse. Fülöp Róbert polgármester a fiatalok kezdeményezését támogatta és a képviselő-testület elé terjeszti.

– A tervek szerint a kiskunhalasi lakóhellyel rendelkező családok, ahol gyermek születését várják, az újszülött hazaérkezését követően az első hetekben segítséget nyújtó, a baba és az édesanya számára is praktikus használati eszközöket, babaápolási szereket tartalmazó ajándékcsomagot kapnának – közölt részleteket az előterjesztett javaslatról Kuris István László.

A mostani tervezet elfogadásával a halasi önkormányzat tovább bővítené a korábban megalkotott és elfogadott helyi családtámogatási programját. Ennek lényege, hogy lehetőség van új lakóingatlanok építéséhez vagy vásárlásához kapcsolódó hiteltörlesztési támogatást (helyi csok) igénybe venni. A feltételeknek megfelelő halasi családok hasznosítani tudják az állami családi otthonteremtési kedvezmény előnyeit is. Az önkormányzat ezzel kívánja ösztönözni a gyermekvállalást, a gyermeknevelést támogatni, valamint a városban való hosszú távú letelepedéseket előmozdítani, segítve a település népességmegtartó képességét. A támogatásra jelentkezőknek a pénzintézet által kiadott igazoló dokumentummal kell alátámasztaniuk, hogy megfelelnek a kormányrendelet csok-rendelkezéseinek és -feltételrendszerének. Az új és használt ingatlan építésére, vásárlására vonatkozó állami kedvezmény legalább két gyermek esetén vehető igénybe.

A kisgyermekes családokat anyagilag is támogatja a halasi önkormányzat
Fotó: illusztráció: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A helyi közgyűlés rendelete szerint 300 ezer forint hiteltörlesztési támogatást nyújt a jogosult családoknak az önkormányzat. A képviselő-testület első körben 5 millió forint keretet hagyott jóvá erre a célra, amely azonban felülről nyitott, ha kimerül a keret, bármikor bővíthető. A városházától kapott információk szerint: a tavalyi évben húsz család igényelt és kapott a hiteltörlesztési támogatásból.

Jegyescsomag ajándékba

A kezdeményezés lényege, hogy egy, a halasi csipke motívumaival díszített fadobozt kapnak a jegyespárok a házasságkötések bejelentésekor az anyakönyvvezetőktől. Az ajándékdobozban hasznos információkat találnak nagy napjuk szervezési teendőihez, és a dobozka emellett emlékezteti majd őket közös életük nagy eseményére. A gyermekvállalás előtt álló fiatal párok az igénybe vehető különböző család­támogatási formákról is tájékozódhatnak. Az önkormányzat célja az volt, hogy egyedi és valóban halasi ajándékot kapjanak a házasulandók, valamint, hogy a jegyescsomag megerősítse a házasság intézményét

a párok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!