Utazás 2019 Kiállítás

2019.02.21. 17:13

Bács-Kiskun megye és Kecskemét a díszvendége az Utazás 2019 kiállításnak

Megnyílt az Utazás 2019 kiállítás csütörtökön a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, ahol vasárnapig 30 ország 300 kiállítója várja a látogatókat turisztikai kínálatával. A kiállítás belföldi díszvendége Bács-Kiskun megye és Kecskemét.

Pozsgai Ákos/ MTI

Fotó: Pozsgai Ákos

Rideg László megyei közgyűlés elnöke a megnyitón kiemelte: a megye szlogenje „Bács-Kiskun boldoggá tesz”, amit a megyék közötti boldogság-felmérés kiemelkedő eredménye miatt választottak. A kiállításon megmutatják, hogy mitől boldogok a megye lakói.

Újabb sikeres évet zárt a hazai turizmus tavaly Ganczer Gábor, a főszervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója szerint. A kiállítás megnyitóján kiemelte: a robogó magyar gazdaság egyik húzóágazata a turizmus, amely a multiplikátor hatásokat is figyelembe véve a magyar GDP mintegy 10 százalékát termeli meg. Az idei külföldi díszvendég Algéria, a belföldi díszvendég Bács-Kiskun megye és Kecskemét.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: a megye szlogenje „Bács-Kiskun boldoggá tesz”, amit a megyék közötti boldogság-felmérés kiemelkedő eredménye miatt választottak. A közvélemény kutatás sok mindenre kiterjedt, az egyik ilyen volt, hogy hol érzik magukat boldognak és elégedettnek az emberek. Magyarországon a megyék között Bács-Kiskun az élvonalban végzett ebben a felmérésben. További érdekesség a felmérésből, hogy a leghatározottabban Bács-Kiskunban nő a boldogság index, az elmúlt években – mutatott rá Rideg László, aki arról beszélt, hogy a kiállításon bemutatkozó települések megmutatják, hogy mitől boldogok a megyében élő emberek.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Ezek elsősorban a közösségi élmények, amelyek akár a családból fakadóan, vagy pedig más fájta települési, vagy otthoni közösségi élményekből jönnek létre. Ez az életminőség az, ami garantálja az emberek boldogságérzetét a megyében, és ezt az élményt szeretnénk bemutatni a kiállításon – mondta köszöntőjében a megyei közgyűlés elnöke. A megye rendelkezik a legtöbb termálfürdővel és gyógyhellyel Magyarországon, és az ország ötödik legnagyobb tava, a Szelidi tó mellett Európa legnagyobb pincefaluja, is itt található, 1200 pincével. A megyei hungarikumairól is szólt Rideg László, amelyet elhoztak magukkal a kiállításra, a bajai halászlé, a halasi csipke és a kalocsai népművészet, amelyek megtekinthetők a Hungexpo A pavilonjában lévő standon. Szólt arról is, hogy az országban Bács-Kiskun megyében van a legtöbb gyógy-és termál strand, amely nemcsak a sportolni és kikapcsolódni, hanem a gyógyulni vágyók közül is sokan felkeresik. Említést tett az aktív turisztikai lehetőségekről, a megye több mint 400 kilométer hosszú kerékpárút-hálózatáról, amely ugyancsak számos kikapcsolódási lehetőséget kínált a családok számára.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere azt emelte ki, hogy Kecskemét az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa, ahol az üzleti turizmus az autógyár miatt jelentős, és számos konferenciát is tartanak. – Kecskemét egy nagyon jó kombinációja azoknak a turisztikai élményeknek, amelyek a technológiát, a technikát, a hagyományokat és a kultúrát ötvözik. A város egyik új szlogenjét hangoztatva a „Jövő menő Kecskemétről” beszélt. Vagyis Kecskemét a jövő, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő városa és Kecskemét egy menő hely, ahova érdemes ellátogatni, mert mindig történik valami – fogalmazott az alpolgármester. Az országban talán a legtöbb szecessziós épületét magában foglaló főtér is rengeteg látogatót vonz. Ezek közül is kiemelkedik a 125 éves városháza, aminek a felújítása rövidesen megkezdődik – mondta a Gaál József, kiemelve az egyedülálló Cifrapalotát, amely a város egyik legfőbb látványossága. Szólt a kecskeméti barackpálinkáról és a rengeteg izgalmas fesztiválprogramról is, amelyekkel hívogatják a látogatókat.

Két év múlva megnyílik a kecskeméti repülőtér polgári használatra is, így akár repülőgéppel is elérhető lesz közvetlen a város. Jelenleg épül a Neumann János Egyetem új kampusza is, amiben egy ötszáz fős konferenciaterem is helyet kap a legkorszerűbb technikával felszerelve – sorolta a folyamatban lévő fejlesztéseket az alpolgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy a város a dinamikus fejlődés mellett megőrizte hagyományait is.

Fotó: Pozsgai Ákos

Összesen 24 önkormányzat és 6 szervezet fogott össze annak érdekében, hogy Bács-Kiskun megye legfontosabb értékeit bemutathassák az Utazás 2019 Kiállításon, előadások turisztikai kiadványok keretében az egységes arculattal elkészült Bács megyei standon. Kecskemét, Baja, Bácsalmás, Bócsa, Bugac, Dunapataj, Izsák, Jakabszállás, Kalocsa, Kecel, a KEFAG Zrt., Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kunfehértó, Kunszentmiklós, Lajosmizse, a Felső-Bácska-Homokhát Natúrpark, a Kiskunsági Nemzeti Park, Soltvadkert, Szank, Tázlár, Tiszakécske és Tiszaug is bemutatkozik. A kiállítás február 24-ig látogatható.

A turisztikai szakma legnagyobb összejövetele

Szalay-Bobrovnicky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese kiemelte: a kiállítás a turisztikai szakma legnagyobb összejövetele, a stratégiai ágazat seregszemléje, Budapest házigazda városként presztízskérdésnek tekinti a részvételt minden évben. A város és a Hungexpo méltó gazdái a programnak, a folyamatos megújulás mellett a fejlődést is mutatja az, hogy évente 30-35 ezer ember látogat ki a kiállításra. Az Utazás 2019 kiállítás és a kiállítók reagálnak a turizmus terén zajló, egyre fokozódó nemzetközi versenyre, és a digitalizációra, amiben „látszani és láttatni kell magunkat.” Ezt átgondolt stratégiával lehet elérni az állammal, a kerületekkel, a turisztikai szolgáltatókkal közösen – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában