Kecskemét

2019.02.09. 20:56

Az anyagcsere betegségei kapnak központi szerepet a továbbképzésen

Közel kétszáz résztvevője van annak a szombati kecskeméti orvosi továbbképzésnek, amelynek középpontjában az életet veszélyeztető, hirtelen kialakult anyagcsere-­megbetegedések állnak.

Hraskó István

A kecskeméti kórház ad helyet a továbbképzésnek

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Mindennapi metabolikus dilemmáink címmel hirdette meg a kurzust a megyei kórház sürgősségi betegellátó osztálya, azaz az SBO valamint a neurológiai és stroke-osztály. A képzés célja, hogy a különböző szakmákban gyakorló orvosok a mostanában egyre gyakrabban előforduló anyagcsere-betegségekkel kapcsolatban tapasztalatokat cserélhessenek. Az előadók a sebészetben, ideggyógyászatban, sürgősségi ellátásban, háziorvosi gyakorlatban előforduló eseteket is elemzik.

A kecskeméti kórház ad helyet a továbbképzésnek
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Dr. Szabó István főorvos, az SBO vezetője elmondta: egyre többször találkoznak olyan anyagcsere-problémával – leggyakrabban a cukorbetegséggel – küzdő pácienssel, akinek viszonylag egyensúlyban lévő egészségi állapotát egy hirtelen fertőzés (például influenza) teljesen felborítja, és akár halálos eredmény is bekövetkezhet. De akár egy kiadósabb vendégség, a szokottnál bőségesebb vacsora vagy egy disznótor is tragikus következményekkel járhat, ha a beteg túl sok zsíros, fűszeres ételt vagy alkoholt fogyaszt. Az orvosoknak ráadásul ilyenkor nagyon nehéz és összetett dolguk van, hogy kiderítsék, mi okozta a legyengült állapotot vagy a tudatzavart, hiszen felmerülhet hasnyálmirigy-gyulladás, gutaütés vagy alkoholos mérgezés is.

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által is támogatott továbbképzésre több mint 170 résztvevő regisztrált, az előadók között lesz dr. Zacher Gábor toxikológus, egyetemi docens is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában