galéria

2019.02.10. 19:22

A magyarországi németek kitelepítésére emlékeztek Császártöltésen

Bár január 19-én volt a magyarországi németek kitelepítésének az emléknapja Császártöltésen vasárnap idézték fel a rossz emlékű dátumot. Ennek az volt az oka, hogy a Császártöltés történetét bemutató könyvsorozat 4. kötete februárban készült el. Ezt mutatták be a falu könyvtárában a megemlékezés után.

Barta Zsolt

Fotó: Barta Zsolt

A település ligetében felállított Császártöltési Németek Kitelepítési Emlékművénél gyűltek össze 14 órakor a lakosok. A hazai német Himnusz elhangzása után Megyeri Ramóna szavalatát és a Fuchs Kórus előadását hallgatták a többségében idős polgárok. Az ünnepségen beszédet mondott Schuszter Istvánné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Császártöltés Község Önkormányzata nevében Takácsné Stalter Judit polgármester asszony és Andocsné Lei Mónika képviselő, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviseletében pedig Schuszter Istvánné és Schuszterné Bárth Éva helyezte el az emlékezés koszorúját. Az Angeli családok nevében Angeli János és Angeli Sándor helyezte el a koszorút.

Császártöltésről 1946-47-ben közel 1400 német nemzetiségű embert akartak kitelepíteni. A listára került lakosok többsége azonban elbujdosott, így 240 embert telepítettek át a Németországba. A koszorúzás után a könyvtárban folytatódott a rendezvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában