kecskemét

2019.02.25. 20:00

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Kecskeméten

Hétfőn tartották a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megemlékezést Kecskeméten, a Kommunizmus Áldozatai Emlékműnél.

Horváth Péter

A Kereszténydemokrata Néppárt kecskeméti szervezete nevében Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte az emlékezőket, majd Csombor Teréz és Orth Péter színművészek műsora után dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára mondott beszédet. Az államtitkár beszédében megemlékezett Kovács Béla kisgazda pártfőtitkárról, akit a magyar szuverenitást súlyosan megsértve elhurcoltak és internáltak a szovjet és a magyar kommunisták, s erkölcsi tartását, elvei rendíthetetlen szilárdságát méltatta. A mentelmi jogától megfosztott képviselő mintegy 30 évet töltött börtönben és a Szovjetunió munkatáboraiban. A kommunisták Kovács Béla elhurcolásával indították el azt a folyamatot, mellyel rövid idő alatt kiépítették a totális, egypárti diktatúrát.

Latorczai Csaba hangsúlyozta, hogy a kommunizmus áldozatainak számát világszerte mintegy 100 millióra, Közép- és Kelet-Európában egymillióra becsülik.

– Kettétört emberi sorsok, befejezetlen életek, tragédiák állnak a statisztikának nevezett embertelenség mögött, amelynek célja a múlt eltörlése, a nemzetek és a népek elnyomása, megnyomorítása volt – fejtette ki az államtitkár és hozzátette, hogy aki a mában úgy él, hogy nem tanul a múltból, az nem méltó, hogy megértse a jövőt, még kevésbé arra, hogy megnyerje azt.

Latorczai Csaba elmondta, hogy az 1100 esztendeje a Kárpát-Medencében hazára lelt magyarság folyamatos harca a szuverenitásért a mai napig a megmaradásról és a szülőföldön maradásról szól, s a történelem múltja helyett, annak jövőjében kell, hogy legyen a helyünk. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány olyan emlékezetkultúrát tart kívánatosnak, mely törekszik a 20. századi diktatúrák valamennyi áldozatára való méltó megemlékezésre. Ennek keretében a kistarcsai volt internálótábor területén emlékhely jön létre az ártatlanul rabságot szenvedő magyarok emlékére. Ilyen emlékhely lesz a ceglédi huszárlaktanya és a recski munkatábor is.

Az ünnepséget követően a kopjafánál meggyújtották az emlékezés gyertyáit és elhelyezték az emlékezés virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában