kecskemét

2019.01.19. 21:47

Ismét kormányellenes demonstrációt tartottak Kecskeméten

„Álljon le az ország!” címmel Budapesthez és számos vidéki városhoz hasonlóan Kecskeméten is kormányellenes demonstrációt szerveztek szombaton.

Horváth Péter

A MASZSZ, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és az ellenzéki pártok közösen hívták a helyieket békés fáklyás felvonulásra, mely a fáklyagyújtást követően a késő délutáni órákban indult el a Katona József parkból. A felvonulók a Rákóczi út–Koháry István körút–Széchenyi tér–Kölcsey utca–Deák Ferenc tér útvonalon érkeztek meg a Kossuth térre.

A fáklyás vonulás során a demonstrálók a nagyobbik kormányzó pártot, a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt szidalmazták, a kormány távozását és demokráciát követeltek. A túlóratörvénnyel kapcsolatban visszatérően a „Nem leszünk rabszolgák!” rigmust skandálták. A rendőrség mindvégig biztosította a tüntetést, s azt az útszakaszt, ahol a demonstrálók éppen haladtak. A nagyjából 400 fős tömeg a Kossuth térre érve meghallgatta a Himnuszt, majd a szervezők beszédei következtek.

Szlávik István, a Mercedes Vasas Szakszervezet titkára felszólalásában ismertette a 15 szakszervezet által alapított Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság négypontos követelését. Ebben szerepel a munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálatának, a sztrájkjogok újraszabályozásának, a béregyenlőtlenségek megszüntetésének és egy rugalmas nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelése.

Szalontai Lajosné, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete részéről hangsúlyozta, hogy össze kell fogniuk civileknek, szakszervezetieknek és a pártoknak, hogy hallassák hangjukat, továbbá a szakszervezetek alapításának szükségességéről beszélt.

Fotó: Bús Csaba / baon.hu

Radics Tivadar, a Jobbik önkormányzati képviselője kiemelte, hogy a munka világában minden dolgozónak ki kell állni jogaiért és ki kell követelni az értékalapú politikát, mely a modern világ kihívásaira reagál. Falusi Norbert, az LMP önkormányzati képviselője hangsúlyozta, hogy a munkavállalók vannak többen, akik nélkül nincs termelés és adófizetés, és a politikát is ezek az emberek alakítják. Király József, az MSZP önkormányzati képviselője az összefogás szükségességét hangsúlyozta és nyugati béreket követelt a magyar munkavállalóknak.

A demonstráció végén bejelentették, hogy február 4-én megalakul a Kecskeméti Fórum az összes helyi ellenzéki párt, szakszervezet és civil szervezet együttműködésében.

Ezek is érdekelhetik