Felsőszentiván

2019.01.26. 20:00

Hét gyermeket tud fogadni a minibölcsi Felsőszentivánon

Pénteken átadták, a jövő hónaptól használhatják­ a felsőszentiváni mini­bölcsődét.

PN

Történelmi beruházásnak nevezte pénteken Vörös Szilárd polgármester a bölcsőde létrejöttét. Mint a megnyitóra szervezett ünnepségen köszöntőjében mondta: nem a projekt mérete miatt minősíti így a fejlesztést, hanem azért, mert bölcsőde nem volt a településen. Egykoron a szomszédos Csávolyon működött ugyan, de a bölcsődét városi dolognak tartották. Most viszont minibölcsődét avattak. Felsőszentiván egy funkcióját vesztett, kihasználatlan, önkormányzati épületben hozta létre a hét férőhelyes, egy csoportszobás bölcsődét, ami a mai kor elvárásainak megfelelő infrastruktúrát kapott. A gyermekek napközbeni ellátása három és fél munkahelyet is teremt.

– Oda jutott a világ, hogy lett rá igény, alulról jövő kezdeményezésre kezdtünk tervezni, szerencsére nyílott pályázati forrás. A megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából lehetett pályázni, hogy a szülők munkába állását segítsük ezáltal. Az egykori védőnői lakás üresen állt, aztán jött ez az ötlet és megújulhatott az ingatlan – idézte fel a folyamatot a település első embere. A projektre 24 millió forintot nyertek, ami az eredeti elképzelés szerint nem igényelt önerőt. Egyes munkákat maguk végeztek el, így nagyjából 30 milliós beruházás zárult. Remélik, hogy újabb csoportszobára is igény keletkezik, akkor szívesen bővítenék az ingatlant, ahol szabad kapacitás esetén más településről is fogadnak majd gyerekeket.

Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője a megyei önkormányzat vezetőinek üdvözletét tolmácsolva gratulált a projekthez. A TOP-keret 63 milliárd forintját koordinálta az önkormányzat, megyeszerte mintegy 5 milliárd forint jutott óvodák és bölcsődék fejlesztésére.

– A számok mögött mindig emberek vannak, ezért külön öröm mindig olyan intézmény átadásán megjelenni, ami a települések megtartóerejét szolgálja és a sok-sok papírmunkának végre kézzelfogható eredménye van – fogalmazott.

Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, államtitkár beszédében kiemelte: a kormány számára az egyik legfontosabb feladat a családok támogatása, a most lezárult nemzeti konzultácó is ebben erősíti meg őket.

Zsigó Róbert államtitkár, Kicsiny László, a megyei önkormányzat képviselője és Vörös Szilárd polgármester vágta át a szalagot
Fotó: Petőfi Népe

– Legtöbbször az önkormányzatok pályáznak és valósítanak meg beruházásokat, köszönet nekik, hogy segítségünkre vannak ebben – mondta az államtitkár.

Muka Gábor plébános szentelte fel az új intézményt, az iskolások adtak ünnepi műsort, majd az épület bejárása után állófogadás zárta a jeles nap történéseit.

 

Ezek is érdekelhetik