Kalocsa

2019.01.22. 08:25

Határidőre csak száz kutyát jelentettek be

Az önkormányzatok számára törvény írja elő, hogy bizonyos időközönként rendeljék el az ebösszeírást. Kalocsán erre legutóbb tavaly került sor, november-decemberben – tudatta dr. Kiss Csaba.

Gábor János

A kalocsai jegyző elárulta: a hivatal kénytelen volt kitolni a határidőt, miután az eredeti dátumig kevesebb mint száz állatot jelentettek be a tulajdonosok. Ez egy Kalocsa méretű település esetében nem életszerű, hiszen körülbelül 6500 háztartás van, és ezek között rengeteg a kertes ház vagy udvarral rendelkező társasházi lakás, ahol jó eséllyel tartanak kutyát.

Eddig 1496 adatlap érkezett vissza a kalocsai ebekről
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Sokan az utolsó napokra vagy határidőn túlra csúsztak a bejelentéssel, de végül 1496 adatlap érkezett vissza, tehát ennyi kutyát jelentettek be – összegezte dr. Kiss Csaba. – Annak kiderítésére, hogy ez a lista mennyire pontos, össze kell vetnünk azzal a nyilvántartással, amit az állatorvosok vezetnek. Ha eltérést találunk, akkor megkeressük a tulajdonost a kérdéssel, hogy ez milyen okból lehet – magyarázta. Hozzáfűzte: aki még mindig csak most kap észbe, következmények nélkül megteheti a bejelentést, legkésőbb január 31-ig, utána viszont 30 ezer forintos pénzbírságra számíthat. A fent hivatkozott kisállat-nyilvántartásban szereplő adatoknak elviekben egyezniük kell a tulajdonos által lejelentettekkel, de nem baj, ha ahhoz képest hiányos, mert valaki nem tudja például az állat csipszámát, esetleg az állatorvosa kamarai számát.

Dr. Kiss Csaba azt javasolta a még elmaradásban lévő gazdáknak, hogy akkor is adják le az űrlapot, ha azon nem tudnak minden sort kitölteni. Külön felhívta a figyelmet a csipbeültetésre, ami – akárcsak a kutya bejelentése – szintén törvényi előírás, tehát érdemes pótolni, főleg, mert az elmulasztásáért 45 ezer forintra büntethető az állattartó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában