Kalocsa

2019.01.02. 07:00

Artisjus-díjat kapott Lakatos György

Lakatos György előadóként nyújtott teljesítményéért, kiváló szakmai munkájáért részesült az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szakmai kitüntetésében, komolyzenei kategóriában.

Gábor János

A kalocsai diákoknak is tartott már előadást Lakatos György

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A szerzői jogvédő egyesület komolyzenei előadóként tüntette ki a Kék Madár Fesztivál atyját. Lakatos György a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első fagottosaként, tehát előadóként nyújtott teljesítményéért, kiváló szakmai munkájáért részesült az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szakmai kitüntetésében, komolyzenei kategóriában. Az Artisjus előadóművészi díjat azoknak adományozzák, akik „művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat”, ezzel együtt kötelességüknek és „küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket” – áll az indoklásban.

A kalocsai diákoknak is tartott már előadást Lakatos György
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

A kalocsai fagottművész pedagógusdinasztia sarja, gyakorlatilag világszerte elismert a szakmai munkája. Nemzetközi fellépései, ösztöndíjai és mesterkurzusai mellett idestova 31 éve tanít, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense a Fúvós Tanszéken. 1991-ben alapította a Kék Madár Alapítványt; a kiemelten közhasznú szervezet élén azóta szervez jótékonysági, összművészeti fesztivált, amelynek milliós bevételeivel minden évben többtucatnyi tartósan vagy maradandóan beteg gyerek gyógykezelését támogatja a kalocsai régióban. Pályafutása során többször nyert el Artisjus-díjat, kapott Széchenyi György-díjat, Példakép díjat, Liszt Ferenc-díjat, birtokosa a Kalocsa Város Kultúrájáért és a Bács-Kiskun Megye Kultúrájáért kitüntetéseknek, valamint a Kalocsa Város Díszpolgára címnek, és volt már az év zenekari művésze is a Magyar Állami Operaházban.

Az Artisjus 2018-as díjait a szokásokhoz híven zenetanári, komolyzenei zenetanári, valamint könnyű- és komolyzenei kategóriákban adományozták. Utóbbit nyerte el Lakatos György, olyan kortárs előadók társaságában, mint Rajk Judit énekesnő, Kosztándi István primárius, Kocsis-Holper Zoltán karnagy, szólóénekes és zenetanár, illetve Fülei Balázs zongoraművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában