Szalkszentmárton

2018.12.04. 16:37

Köszöntőtáblát avattak Szalkszentmártonban

Ünnepélyes keretek között avatták fel harmadik üdvözlőtáblájukat a szalkszentmártoniak. Az utast köszöntő, egyben a település határát jelző nagyméretű művészi faragvány Bakos Gyula szobrászművész alkotása.

Gulyás Sándor

A falu harmadik egyben utolsó utas köszöntőtáblája ugyancsak a településen élő, erdélyi származású szobrászművész műhelyéből került ki, melyet vasárnap avattak fel a Szalki Fogadó szomszédságában. A fából készült impozáns faszobor elkészítését a Kulturált Környezetünkért Szívvel Egyesület (KÖSZI) finanszírozta.

– Egyesületünk kezdeményezését a falu apraja-nagyja és a település vezetése is támogatta, így készülhetett el a település harmadik bekötőútjánál felállított, mind közül a legértékesebb köszöntőtáblánk – mondta el érdeklődésünkre Kovácsné dr. Weisz Boglárka elnök.

Az avatóünnepségen Alföldy-Boruss Dániel helyi református lelkész méltatta az alkotó munkáját. Elmondta: Bakos Gyula vár még a világhírnévre. Mi szalkiak nem értjük a késlekedést, mivel Ő a mi kis világunkban méltán híres, letette a névjegyét. Keze nyomán az élettelen, a kivágott, lombjától megfosztott fa új életre kel, bizonyítva ezzel a folytonos megújulás szükségét és lehetőségét.

Alkotásában az a nagybetűs élet jelenik meg, az ég felé törő lobogó formák a reményteljes jövőt sugallják, hogy lesz aratás, kenyér, gyarapodás, lesz imádság – hangsúlyozta.

A program a művelődési házban folytatódott, ahol a Kulturált Környezetünkért Szívvel Egyesület tartotta meg születésnapját.

– Faluszépítő egyesületünk tíz éve, 2008 novemberében 22 alapító taggal jött éltre. Megalakulásunk óta arra törekedtünk, hogy minden évben még szebbé, kulturáltabbá, tisztábbá, virágosabbá tegyük településünket. A tagság, a támogatók, valamint a faluközösség összefogásának rövidesen kézzel fogható eredményei lettek. Többek között díszes hirdetőtáblákat állítottunk, a településjelző táblák mellé köszöntőtáblákat helyeztünk el, díszes buszmegállót létesítettünk, három pihenőparkot alakítottunk ki, biciklitárolót vettünk a játszóterekhez, kosárlabdapalánkot emeltünk – sorolta fel az eredményeket Kovácsné dr. Weisz Boglárka.

Az egyesület nem csak a faluszépítést tekinti feladatának, hanem minden olyan tevékenységben is részt vesz, ami előre viszi Szalkszentmárton életét. Oroszlánrészt vállaltak a közösségi élet fellendítésében, de készítettek idegenforgalmi kiadványt is. A közeljövő tervei között szerepel a már megkezdett negyedik park befejezése.

A születésnapi KÖSZI-napon az egyesület elismerésben részesítette mindazokat, aki sokat tettek településük szebbé tételéért. Szép kert-díjat kapott Pálinkás Csaba – Tari Andrea, Tóth János – Dezső Erzsébet, Fülep Zoltán – Nagy Erzsike, Nagy Erzsébet, Farkas Józsefné, Kránicz Lajos – Vajda Juliska, Krajcsir Attila és Vali, Tóth Attila – Harmat Noémi, Szabó Lajos, Tóth Gábor – Boros Zsuzsi, Molnár István- Dömök Terike, Mészáros József. Kulturált Környezetünkért-díjban részesült Bozsik Mihály, Erdős Gábor – Lovas Eszter, Földiné Jenei Magdolna, Jenei István, Kovács Judit – László Tamás, Vidók István – Mihók Mária, Vizi Zsuzsanna.

A programot a KÖSZI aktív és pártoló tagjainak előadása, a település legszebb kertjeit, valamint az egyesület tíz esztendős tevékenységét bemutató kisfilmek színesítették. A rendezvény születésnapi vigassággal ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában