Kecskemét

2018.11.10. 18:48

Több mint négyszáz facsemetét osztottak ki Kecskeméten

Szombaton lehetett átvenni a kecskeméti Nagytemplom mellett álló Szent István szobornál azokat a facsemetéket, melyeket szeptember 10 és 28 között igényelhettek a megyeszékhely lakói a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és az önkormányzat közös szervezésében meghirdetett Kecskemét 650 Közterületi Faültetési Program keretében.

Horváth Péter

Augusztus végén tette közzé közös felhívását a Kecskeméti Városszépítő Egyesület és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, melyben Kecskemét 650 éves évfordulója alkalmából 650 csemetefát ajánlottak fel ingyen azok részére, akik szívükön viselik a megyeszékhely zöldítésének kérdését. A helyiek szeptember 10 és 28. között jelezhették az önkormányzat részére, ha ingyenes facsemetékkel szeretnék zöldíteni portájukat, melyeket szombaton vehettek át a Nagytemplom tövében álló Szent István-szobornál.

Király József egyesületi elnök elmondta, hogy a települési arculati kézikönyv készítése során a lakossági visszajelzések megerősítették őket abban a véleményükben, hogy Kecskeméten nagy az igény az árnyat adó és tereket szépítő fasorok iránt. A városvezetés és az egyesület ezzel az akcióval kívánta kielégíteni ezt az igényt és járult hozzá ahhoz, hogy Kecskemét zöldebb várossá váljon, hiszen nagyon sok a csonka fasor és vannak olyan városrészek, ahol éppen most alakulnak ki az utcarendszerek.

Egy család legfeljebb három facsemetét igényelhetett, ha a ház utcafrontjának mérete ezt indokolta. Ennek jogosságát a Főépítészi Osztályon is ellenőrizték. A kecskemétiek gömbakác, hárs tatár- és korai juharfákat, a gyümölcsfák közül pedig kajszi, szilva, díszalma és meggy fafajtákat igényelhettek.

– Minél távolabb kerülünk a városközponttól, annál inkább javasoltuk a gyümölcs-, főleg kajszifák telepítését az igénylőknek, hiszen régen is ez volt jellemző. A város belső felére eső területekre a díszfák telepítését szorgalmaztuk, de itt figyelembe kellett venni, hogy miként futnak a közművek és azt is, hogy milyen típusúak a meglévő fasorok – mondta Király József, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke és hozzátette: a regisztráció és a visszaigazolás egyfajta kölcsönös szerződésnek fogható fel az emberek és a város között, hiszen a visszaigazolásban benne volt, hogy miképpen kell szakszerűen elültetni a fákat és milyen kötelezettségekkel jár az ültetés.

Sokan jelezték, hogy nagyon szeretnének fát, de koruk, vagy egyéb akadályozó körülmény miatt nem tudják elültetni azt. Ezért a Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskola hétfőtől segíti az ilyen módon akadályozottakat az ültetésben.

Király József elmondta, hogy várakozásaikkal ellentétben nem kapkodták szét az emberek mind a 650 csemetét – feltehetően nem jutott el minden potenciális faültetőhöz az információ – , a szombati faosztásra valamivel több, mint 400 regisztráció érkezett, ami azért így is szép szám. A megmaradt közel 250 csemetét tavasszal, várhatóan valamikor a március 15-e utáni időszakban tervezik kiosztani.

Egy kis munkára is hagy időt Szelina

Az eseményen megjelent Szemereyné Pataki Klaudia is férjével és szeptemberben született gyermekükkel, Szelinával. A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy kislánya nagyon nyugodt természetű, ebből fakadóan jó alvó is, rendszerint neki kell őt felkeltenie etetés idején. Ugyan éppen az előző éjszaka kicsit eseménydús volt, mert a kislány még hasfájós, de ez hamarosan elmúlik. Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy természetesen ideje nagy részét kislányára fordítja, de még most is sok levelet kell megválaszolnia és előfordul, hogy két etetés között beszalad a hivatalba a sürgős ügyekben intézkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában