Kalocsa

2018.11.23. 07:00

Születésnapját ünnepli a Veracruz

Húszéves a népszerű kalocsai Veracruz együttes. A kerek évforduló okán jubileumi videó készül eddigi pályájukról.

Gábor János

Kiss Tibor, Kvalla Gábor és Kiss Zsuzsa a vágószobában

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

Az énekesekkel készült páros interjúnkból kiderül: a tagok barátságának köszönhetik a két évtizedet, igaz, a felállás többször változott. Volt, aki országos sikert aratott projektbe fogott, mások egyéb okokból távoztak. A Veracruz hobbi-feldolgozászenekarból lett népszerű klub- és fesztiválegyüttes, saját albummal. Most montázsvideóban foglalják össze, hogy 20 év után gyakorlatilag mindenhez értenek, a funkytól a jazzig.

– A húsz évvel ezelőtti felállás nem pontosan olyan volt, mint a mai. Hárman voltunk kalocsaiak, egy másik zenekarral jártunk Bajára koncertezni, ott találtak meg minket a többiek – idézte fel Kiss Tibor énekes. – Azóta volt, aki lemorzsolódott. Főleg a gitárosok cserélődtek, de sohasem összeveszés miatt – szögezte le.

– Ott volt például Pulius Tibi, akivel évekig zenéltünk. Ő lett a Supernem gitárosa is. A két együttes szinte egy időben alakult: mi ’98-ban, ők ’99-ben (ekkor kezdtek el együtt zenélni a tagok, hivatalosan 2002-től létezik a Supernem – a szerző), Tibi pedig hét évig még itt és ott is tudott játszani – emelte ki Kiss Tibor énekestársa és felesége, Zsuzsa. – A punkrock egészen más, Tibi pedig úgy döntött, hogy csak ott folytatja. Országosan befutott zenekar lettek, nagyon örülök a sikerüknek – tette hozzá.

– Hamar rájöttünk, hogy az általunk kedvelt és előszeretettel játszott Santana-dalokkal nem fognak minket sok helyre hívni – fogalmazott Kiss Zsuzsa. Hozzáfűzte: bár „azóta is imádják” a gitárvirtuózt, be kellett látniuk: a dalai csak rétegközönséget vonzanak, ők pedig több emberhez szerettek volna eljutni. – A közös nevező a funky volt, megtaláltuk azokat a dalokat a ’70-es, ’80-as évekből, amelyeket játszani akarunk és bár akkor nem törődtünk vele, hogy ez kinek fog tetszeni, a közönségnek nagyon bejött – mosolygott.

Kiss Tibor, Kvalla Gábor és Kiss Zsuzsa a vágószobában
Fotó: Gábor János / Petőfi Népe

– Saját dalokat korábban is készítettünk, aztán a történetünk derekán, 2009-ben jött el az ideje, hogy megjelentessünk egy önálló albumot, ez lett Az én világom – mutatott rá a legfontosabb mérföldkőre Tibor. Megjegyezte: a csapatban „nem alakult ki hier­archia” arra vonatkozóan, hogy ki írhat dalokat, de tény, hogy leginkább neki volt hozzá affinitása, főleg, mert már akkor is a saját stúdiójában dolgozott.

A Veracruz, hűen eddigi munkásságához, megmaradt buli- és koncertzenekarnak. Az utóbbi évek egyik legnagyobb sikereként a Szekszárd Jazz Orchestrával közös projektjüket emlegetik: a big banddel felléptek Párizsban, Finnországban is. A kerek évfordulóra ünnepi fellépéseket terveznek, bár ez még szervezés alatt áll, hiszen most a koncertfelvételeikből összeálló jubileumi videójuk utómunkálataival, hangszerelésével vannak elfoglalva. A kisfilmet a régióban szintén jól ismert, speciális filmszemledíjas Kvalla Gábor dokumentarista készíti.

Egy kikötőváros nevét viselik

A Veracruz elnevezés egyben önmeghatározás volt, mivel kezdetben a mexikói Santana dalainak feldolgozásával foglalkoztak. A névadó település egy kikötőváros a latin-amerikai ország nyugati partjai mentén húzódó Veracruz államban, ahol Mexikó exportforgalmának fele bonyolódik, de zenei jelentősége szintén komoly: híres tavaszi fesztiváljáról és arról, hogy itt született a jarocho zenei stílus. Santana az 1987-es Freedom című albumán egy dallamos popslágerrel tisztelgett a kultikus település előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában