Kiskunhalas

2018.11.10. 07:00

Szent pápai ereklyét kaptak ajándékba

A halasi Szent Péter és Pál apostolok temploma Szent II. János Pál pápa ereklyéjét kapta ajándékba. Az alsó­városi katolikus közösség templomuk közelgő 250 éves jubileuma alkalmából részesült a nagy ajándékban a néhai pápa volt titkára, Stanisław Dziwisz bíboros, Krakkó nyugalmazott érsekétől.

Pozsgai Ákos

Kuris István László II. János Pál pápa titkárától, Stanisław Dziwisz bíborostól vette át az ereklyét

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Stanisław Dziwisz bíboros, a 2005-ben elhunyt Szent II. János Pál pápa titkára volt 1966-tól, egészen haláláig. A kardinális az elmúlt napokban egy kereszt motívumú halasi csipkét kapott ajándékba, amelyet Kuris István László halasi önkormányzati képviselő adott át a bíborosnak.

A főpap örömmel vette át a halasi ajándékokat és érdeklődött a magyarországi katolikus oktatás mindennapjairól. A képviselő beszámolt a jövőre 250 éves kiskunhalasi templom felújítási munkálatairól, kiemelve annak lengyel vonatkozásait. Többek között arról, hogy a halasi templomot évtizedekkel ezelőtt egy lengyel menekült házaspár festette ki, és hogy a templomban megtalálható a częstochowai Fekete Madonna kegyképe is. Valamint, hogy a közelmúltban a lengyel Újszandec, Antiochiai Szent Margit-bazilikájának plébánosa, a Jézus színeváltozásakor mutatott arcát ábrázoló, mintegy 700 éve őrzött kegykép körmenetben hordozható másolatát ajándékozta a halasi katolikus templomnak. Az eredeti kegyképhez több csodás gyógyulás is köthető.

Stanisław Dziwisz bíboros életcélja, hogy minél szélesebb körben erősödjön a hívek tisztelete a szent pápa iránt, hiszen az ő közbenjárását kérve a hívek Istenhez imádkoznak. Kuris István László a találkozó során elmondta, hogy a közelgő jubileumát ünneplő kiskunhalasi templomban szeretnének emléket állítani Szent II. János Pál pápa tiszteletére, a bíboros örömmel fogadta a hírt, és egy díszes fehér tartót adott át a képviselőnek, amely a néhai pápa vérereklyéjét őrzi. Azt kérte a képviselőtől, hogy a hívek ez előtt imádkozzanak Istenhez, a szent pápa közbenjárását kérve.

– A komoly ajándék nagy feladat elé is állít bennünket. Stanisław Dziwisz bíboros megelőlegezett bizalmát most meg kell szolgálni – fogalmazott Hozdik Zsolt plébános, aki emlékeztetett arra, hogy egy ilyen ereklye átadását általában legalább egyéves előkészítés előzi meg. Elmondta, hogy az ereklyét a közösségi ház kápolnájában helyezik el ideiglenesen, rövid időn belül azonban közadakozásból – amelyhez várják a felajánlásokat –, egy szép, méltó ereklyetartóban, egy mellékoltárszerű díszhelyet alakítanak ki, ott kap végleges helyet. A plébános személyes látogatásra hívta meg a pápa egykori titkárát az ereklyét őrző oltár felszentelésére.

Kuris István László II. János Pál pápa titkárától, Stanisław Dziwisz bíborostól vette át az ereklyét
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

Történelmi események tanúja

Stanisław Dziwisz nagy történelmi események tanúja, melyeknek nem kis mértékben Szent II. János Pál pápa tevékenysége során lehetett részese. Egész eddigi papi élete a néhai pápához kötődött: 1966 októberétől a krakkói érsek, Karol Wojtyła titkára lett, akit 1978-ban kétszer is elkísért a pápaválasztó konklávéra. A második utazás döntőnek bizonyult: Karol Wojtyła bíboros pápaként Rómában maradt, és vele maradt titkára is. A bíboros karjaiba rogyott 1981. május 13-án II. János Pál, amikor a Szent Péter téren merényletet követtek el ellene. De ott imádkozott 2005. április 2-án este is a pápa mellett, földi élete utolsó pillanataiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában