Kocsér

2018.11.11. 07:00

Díjat nyert el a minikertjével

Édesanyjától tanulta a kertészkedés fortélyait Kissné Gyarmati Ágnes kocséri háziasszony, aki veteményesével országos díjat nyert mini kategóriában a Magyarország legszebb konyhakertjei versenyen. Véleménye szerint a háztáji legnagyobb előnye, hogy biztosan tudja, kizárólag vegyszermentes zöldségek kerülnek konyhaasztalára.

Koós Kata

Kissné Gyarmati Ágnes kis kertjéből látja el öt gyermekét és unokáit is

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Országos díjjal ismerte el minikert kategóriában Kissné Gyarmati Ágnes zöldségeskertjét a Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű vetélkedő szakmai zsűrije. A kocséri háziasszonynak Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára adta át az elismerő oklevelet a verseny ünnepélyes eredményhirdetésén, Budapesten.

Kissné Ági két évvel ezelőtt a Legyünk Kocsér Jó Gazdái csoport biztatására nevezett először az országos versenyre, akkor a közönségdíjat nyerte el háztájijával. Tavaly otthonuk felújítása miatt nem mérette meg magát, idén azonban a vetélkedőre nevezett több mint kétszáz kert közül került veteményese a legszebbnek minősített 45 konyhakert közé.

Elmondta, gyermekként édesanyjától tanulta a kertészkedés fortélyait szülőfalujában, Nagybaracskán, ahol több mint 800 négyzetméteres kertet gondoztak ketten.

A háziasszony 31 éve lakik Kocséron. Családi házuk kertjében harminc négyzetméteren alakította ki háztájiját, mely – elmondása alapján – kis mérete ellenére is egész évben ellátja családjukat a szükséges zöldségekkel.

– Hiába kicsi a kert, meglepő módon a napi felhasználás és fogyasztás mellett rengeteg marad befőzésre is. Öt gyermekem van, már mindannyian a saját lábukon állnak, de szívesen viszik a befőtteket. Jó motivációnak tartom ezt a versenyt, mert látom, mennyi kert hever sajnos parlagon, tele gazzal. Holott egy ekkora kert művelése egyáltalán nem igényel emberfeletti energiát. Egyedül a felásása és a vetés vesz el kicsit több időt, de azt is másfél óra alatt meg lehet csinálni. Naponta pedig mindössze tíz perc ráfordítással már szépen terem – mondta, majd büszkén mutatta meg a több száz ínycsiklandó befőttet, valamint saját készítésű paprika- és pizzakrémét, melyek spájza polcain sorakoznak. Elárulta, hogy következő célja saját ételízesítő keverék előállítása.

Hangsúlyozta: véleménye szerint a saját veteményes legnagyobb előnye, hogy biztosan tudja, kizárólag vegyszermentes zöldségek kerülnek konyhaasztalára.

Kissné Gyarmati Ágnes kis kertjéből látja el öt gyermekét és unokáit is
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

– Vegyszereket egyáltalán nem használok, a kártevőket általában leszedegetem. Ha megjelenik a krumplibogár vagy a csigák, szépen összeszedem, és a férjemmel el szoktuk vinni jó messzire. A levéltetveket erősebb vízsugárral, slaggal el tudom távolítani, illetve még beáztatott csalánlevéllel szoktam megöntözni a növényeket – fejtette ki.

A kocséri háziasszony a veteményest az év nagy részében egyedül gondozza, nyaranta azonban 13 éves unokája, Hanna szokott segíteni neki a kertészkedésben. Az idei évben termelt többek között répát, retket, zellert, salátát, babot, borsót, parajt, sóskát, brokkolit, paradicsomot, paprikát, kelbimbót, hagymát.

– A kertészkedés kikapcsolja az embert. Jó érzés látni, ahogy napról napra nőnek és szépülnek a növények. Arról nem is beszélve, mikor látom, hogy jóízűen eszi a család, amit termeltem. Ez már önmagában nagy öröm. Azonban a verseny szakmai elismerése másfajta boldogság. Nagyon nagy megtiszteltetés számomra – mondta.

Több ezren neveztek a versenyre

A Magyarország legszebb konyhakertjei verseny 2012-ben indult Karcagon, majd a program gyorsan országossá bővült. Idén hazánk 370 településéről összesen több mint kétezer konyhakerttel neveztek a versenybe, melyből 237 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik. Ebből 35 település 45 kertjének ítélte oda a szakmai bírálóbizottság a Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában