Baja

2018.10.21. 15:30

Vereczkei: mínuszból indultam az egész életnek

A Prima Primissima díj jelöltje lett Vereczkei Zsolt. A bajai paraúszó dr. Magyar Zoltán tornász és Kozák Danuta kajakos társaságában várhatja a döntést, hogy közülük kit választanak a döntéshozók a rangos elismerésre a magyar sport kategóriában. A közönségdíjról viszont a szavazók döntenek. Ennek apropóján kérdeztük a bajai sportembert, aki számos rangos állami, önkormányzati, valamint egyéb elismerés birtokosaként izgalommal várja a decemberi gálát.

Kubatovics Tamás

Rióban szerezte a hetedik paralimpiai érmét Vereczkei Zsolt, felvételünkön edzőjével, Pass Ferenccel

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Kubatovics Tamás

– Sokat néztem a tévében a sportműsorokat, ezért van közöm ehhez a kategóriához – mondja nagyot nevetve Vereczkei Zsolt arra a provokatív kérdésre válaszolva, hogy hogyan került a sport kategóriában két legenda társaságába. A hét paralimpián hét érmet – három aranyat és négy bronzot – szerző, köztiszteletben álló bajai díszpolgár jó kedélyéről is közismert, ezért – és a negyedszázados ismertség okán – lehetett vele ilyen módon felvenni a beszélgetés fonalát.

Idén tizenhatodik alkalommal adják át a Prima Primissima díjakat. A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindenki számára. A 2003-ban alapított elismerés célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében.

– Mit szólt a jelöléshez? – kérdeztük az úszót.

– Óriási megtiszteltetés. Azt tudtam, hogy szóba kerül a nevem, ennek is örültem. De nem gondoltam, hogy a legjobbak közé kerülhetek. Az ország legnagyobbjai szerepelnek a díjazottak között, már a jelöltek közé bekerülni is megtiszteltetés. Mindig néztem decemberben a gálaműsort és nem titkolom, hogy foglalkoztatott ez az elismerés. Véleményem szerintem Primának, főleg Primissimának lenni hatalmas dolog.

– Eljátszadozott a győzelem gondolatával?

– El. De itt a legnagyobbak vannak minden kategóriában. Kozák Danuta és dr. Magyar Zoltán vetélytársának lenni is hatalmas elismerés. A kuratórium dönt a kategóriák nyerteseiről, a közönségdíjat pedig azt kapja, akire a legtöbben szavaznak. Ilyen társaságba kerülni hatalmas siker, hiszen nagyon sok sportember méltó erre az elismerésre.

– Bizonyára azt is végiggondolta, hogy milyen lenne közönségdíjat nyerni.

– Na, az lenne a hab a tortán. Nemcsak nekem, hanem a fogyatékokkal élő sporttársaimnak is irányt mutathatna, hogy akár ezt is, egy ilyen különleges díjat is el lehet érni. Egyben a parasportnak is lökést adna. Népszerűséget és reklámot jelentene, hogy egy parasportoló, egy mozgáskorlátozott, fogyatékossággal élő ember is megkaphat egy nagy dolgot, egy rendkívül komoly elismerést.

Rióban szerezte a hetedik paralimpiai érmét Vereczkei Zsolt, felvételünkön edzőjével, Pass Ferenccel
Fotó: Kubatovics Tamás / Petőfi Népe

– Talán nem sértő azt állítani, hogy vetélytársai – maradva a sportolóknál – sokkal ismertebbek, mint ön.

– Így van, ez nagy hátrányom. Úgy is mondhatom, hogy ez is olyan verseny ahol hátrányból indulok. De az egész életnek egy nagy mínuszból indultam, aztán elértem valamit, amiért nagyon meg kellett dolgoznom.

– Egyébként mivel foglalkozik mostanában?

– Befejezem a pályafutásomat, lesz egy új kihívás az életemben. Új munkát vállalok, amiről most még csak annyit mondok el, hogy érinteni fogja sorstársaimat. Még nincs meg, hogy mikortól, de ez lesz a kö­zeljövő egyik nagy feladata.

December elejéig várják a közönségszavazatokat

Az idei Prima Primissima díjátadó egyben Demján Sándor, a díj alapítója emléke előtti tisztelgés is, aki 2013 óta finanszírozta a közönségdíjat. Az idei díjátadón már nem lehet jelen, de a 2018-as elismerést még az ő támogatásával adják át. Az idei díjazottakkal együtt 480-ra nő azoknak a kiemelkedően tehetséges, elkötelezett, példaértékű munkát végző művészeknek, újságíróknak, tudósoknak, sportolóknak és oktatóknak a száma, akik elismerésben részesültek. A kiválóságokat eddig 4 milliárd forinttal támogatta a Prima Primissima Alapítvány. Idén az erkölcsi elismerés mellett 250 millió forintos támogatásban részesülnek a szakterületükön kiválót alkotó honfitársaink. A tíz kategória mindegyikében három díjazott kapott helyet. Az alapítvány kuratóriumának tagjai és a VOSZ kibővített elnöksége titkos szavazással közülük választja ki a tíz Primissimát. Ők 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas jelölt személye idén is sms-szavazással dől el. Szavazni december elejéig lehet, a közönségdíjas szintén 15 millió forinttal lesz gazdagabb. Az sms-szavazásban résztvevők között egy Mercedes-Benz A osztályú személygépkocsit sorsolnak ki. Voksolni a +36-70/707-7000-as telefonszámon lehet, Vereczkei Zsolt kódja: 24.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában