Kecskemét

2018.10.02. 14:00

Tizenhat Gripen is repült egyszerre (videók)

A Kecskeméten jelenleg is zajló Lion Effort repülő harcászati gyakorlaton a magyarok svéd és cseh Gripenekkel repültek közösen. Volt olyan feladat, amelyhez egyszerre tizenhat vadászrepülőgép is a levegőbe emelkedett.

Hraskó István

Szeptember 24-én kezdődött és csütörtökig tart a Lion Effort 2018 többnemzeti repülő harcászati gyakorlat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Ezen a JAS-39 Gripent hadrendben tartó országok vesznek rész, a repülési feladatokat a Svéd Királyi Légierő, a cseh légierő, valamint a Magyar Honvédség vadászgépei és kijelölt állománya közösen hajtják végre. Svédországból 8, Csehországból 4 Gripen települt Kecskemétre, magyar részről pedig 6 repülő kapcsolódik be. Brazíliából, Dél-Afrikából és Thaiföldről vadászgépek nem, csak pilóták érkeztek, viszont mint megfigyelők ők is beülhettek a magyar kétüléses gyakorlógépekbe.

A Lion Effortot háromévente szervezik meg, 2009-ben Kecskemét, 2012-ben Svédország, majd 2015-ben Csehország adott otthont a gyakorlatnak. Elsődleges célja a Gripenekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása, a műveleti képességek fejlesztése. A résztvevők gyakorolják a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek átfogó tervezését és végrehajtását is, kis és nagyobb kötelékben, a látóhatáron belül és kívül egyaránt. A közös repülési feladatok lehetőséget nyújtanak a harcászati szintű vezetés és irányítás módszereinek bővítésére, ezen a téren nyilván külön kihívás, hogy három nemzet hajózóit kell összefogni.

Mint a keddi sajtónapon elmondták, legfontosabbak a nagy nemzetközi kötelékben végrehajtott komplex feladatok. Ennek során a repülőgépek levegő-levegő és levegő-föld képességeit is kihasználják, mindezt egy fiktív konfliktust szimulálva, mintha egymással szembenálló felekről lenne szó.

Gróf Gergely alezredesnek, a kecskeméti repülőbázis repülőműveleti főnökének rengeteg munkája volt a mostani Lion Effort megszervezésében. Mint tőle megtudtuk, a gyakorlat végrehajtási tervtáblája természetesen előre kész volt, azon már csak finomhangolások lehettek menet közben, például ha valaki megbetegedett. Magának a két hétnek az előtervezése igen hosszú folyamat, már egy éve megkezdődött a három légierő igényeinek felmérése, majd később a feladatok összeállítása.

A Lion Effort törzsét, fő részét a délelőtti COMEO (Combined Air Operation – Egyesített Légi Hadművelet) feladatok adják, ezeket sok repülővel, kötelékben hajtják végre, általában másfél-két órát vesznek igénybe, majd utána a pilóták közösen ki is értékelik a tapasztalatokat. Délutánonként egy-egy, kettő-egy elleni szimulált légiharcokat vívtak a pilóták. Mint Gróf Gergely hozzátette: a svédeknek, a cseheknek és a magyaroknak is egyaránt van olyan tudása, amely hasznos lehet a többi nemzet hajózóinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában