kecskemét

2018.10.17. 15:43

Rendhagyó módon emlékeztek meg a forradalomról (videó)

Rendhagyó és szívbe markoló műsorral készültek az október 23-i megemlékezésre a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karának hallgatói, melyet szerdán adtak elő a Kaszap utcai kar dísztermében.

Horváth Péter

A közelgő évforduló alkalmából rendezett zenés megemlékezésen az 1956-os forradalom és szabadságharc következtében halálra ítéltek gyermekeinek szavait tolmácsolták a hallgatók és a tanszék oktatói.

A műsor gerincét Kőrösi Zsuzsanna és Molnár Adrienne Titokkal a lelkemben éltem című könyve adta, amelyet az 56-os események miatt elítélt és kivégzett forradalmárok gyermekeivel készített 42 interjú alapján írtak a szerzők. A megemlékezésben a könyvből hangzottak el idézetek, koncepciós perek ítéleteiről, a börtönbeli állapotokról, a kivégzések előtti búcsúzásokról. Részleteket adtak elő arról, hogy a családok hogyan értesültek a halálos ítélet tényéről, s arról, hogy nem temethették el méltó módon szerettüket, hanem jeltelen sírokra kellett elhelyezniük az emlékezés virágait.

A forradalom leverését kíméletlen megtorlások és bosszúhadjárat követte: 229 embert végeztek ki és 35 ezer ember ellen indult rendőrségi, ügyészségi eljárás, ebből 22 ezer embert ítéltek el jogerősen, 13 ezer embert internáltak és tízezreket bocsátottak el munkahelyéről fegyelmivel. Közel 200 ezer ember hagyta el az országot, közülük minden kilencedik felsőoktatásban tanuló hallgató.

A forradalom után halálraítéltek családtagjainak szavait tolmácsolták Fotó: Horváth Péter

Nagy Ádám, a kar hallgatója és a műsor főszervezője elmondta, hogy nem kimondottan az eseményekre, sokkal inkább az érzelmekre koncentráltak a műsor összeállításánál, melynek része volt egy az október 23-ai eseményekből jeleneteket felvonultató videó is.

– Nem a szokásos műsorstruktúrát követtük és elsősorban nem a budapesti történésekre koncentráltunk a megemlékezésben, hanem a halálra ítéltek családjának sorsára és arra, hogy milyen nyomot hagytak lelkükben a történtek – mondta Nagy Ádám. A szervező elmondta, hogy az előadott interjúrészletek kiválasztásánál maguk voltak a műszer, hiszen azokat gyűjtötték csokorba, amelyek leginkább megérintették őket.

A műsor készítésében részt vett a kar dékánja és több oktatója is. Rigó Róbert tanszékvezető köszöntötte a nézőket.

– Megemlékezésünket nem az 1956-os forradalom előzményeiről, az elnyomó totális diktatúra bűneiről és az emberek kizsákmányolásáról szól és nem is a forradalmi eseményekről és a szabadságharc főbb helyszíneinek felidézéséről tartjuk. Műsorunkban a szabadságharcot vérbe fojtó szovjet megszállást követő megtorlásról emlékezünk meg – mondta Rigó Róbert. A tanszékvezető elmondta, hogy a szabadságharc leverését követően az össznemzeti elfojtás ideje következett és ’56-ot tabuvá tették egészen a rendszerváltásig. – Idézzük meg őket és hozzátartozókat – zárta gondolatait Rigó Róbert.

Ezek is érdekelhetik