Kiskunhalas

2018.10.31. 17:30

Halasi csipkét visz ajándékba Magyarország Szépe a világversenyre

Halasi csipkét visz nemzeti ajándékaként Szarvas Andrea, Magyarország szépségkirálynője a Miss World szépségverseny kínai döntőjére. Andrea az utazás előtt személyesen is ellátogatott a Halasi csipkeházba, ahol megnézte a csipkevarró asszonyok munkáját, sőt, egy tűbe bele is fűzte a leheletfinom cérnát, amiből a halasi csipke készül.

Pozsgai Ákos

Nagy volt az izgalom a halasi városházán, ahol hivatalában fogadta a Miss World Hungary idei győztesét, a 20 éves vésztői Szarvas Andreát és a közmédia stábját Fülöp Róbert polgármester és Farkas Dániel alpolgármester. Egy 16 centiméter átmérőjű, a magyar országházat ábrázoló Parlament címet viselő bekeretezett csipketerítőt ajándékoztak a magyar szépségkirálynőnek, aki november 9-én utazik Kínába, a Miss World szépségverseny világdöntőjére.

Andrea személyesen választotta ki a csipketerítőt több felajánlott csipketerítő közül. – Igazán szép és látható, hogy különös odafigyeléssel, aprólékos munkával készült el, a hungarikum csipketerítő – mondta az őt kérdező újságíróknak a városházi fogadás résztvevői körében a szépségkirálynő.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumi elnöke egy csipkét tartalmazó, nyakba akasztható medált ajándékozott a szépségkirálynőnek, aki ezen túl, az arra illő különböző nyilvános szereplésein viselheti majd a becses ajándékot, amit nem kizárt, hogy a kínai világversenyen is láthatnak majd a tévénézők százmilliói.

A novemberi világdöntőre több mint száz országból érkeznek a nemzetek szépségkirálynői, akik valamennyien ajándékot visznek magukkal, amely az országokra jellemző kulturális termék, élelmiszer, divatáru, vagy bármi más lehet, ami kifejezi a nemzetüket. Andrea is hamarosan egy hónapra Kínába utazik, magával viszi nemzeti ajándékként a halasi csipketerítőt, amely szerinte tökéletesen megjeleníti a magyar kultúrát, iparművészetet.

– Azért esett Andrea választása a hungarikumok közül a halasi csipkére, mert ilyen ajándék még egyrészt nem volt a világversenyeken, másrészt, mert valóban gyönyörű, amely igazán méltó lehet Magyarország megjelenítésére. Az elmúlt évben Magyarországról Zsolnay porcelánt vitt a szépségkirálynő a világversenyre. A világverseny élő televíziós közvetítésekor valamennyi induló lány országát és kultúráját bemutatják, ebben tűnhet majd fel a halasi csipke is. A világ minden részéről érkező nemzeti ajándékokat kiállítják a világszépe verseny előtt, majd a rendezvény után jótékony célú árverésre bocsájtják – mondta a Baon.hu-nak Székeli Dalma, a Miss World Hungary munkatársa.

A 16 centiméteres átmérőjű Parlament elnevezésű csipkét 1958-ban tervezte Molnár Béla, 240 munkaóra alatt készítették el. Különlegessége abban rejlik, hogy nagyon sok öltést helyeztek el benne. A csipkét Röck Erika kontúrozta és Végsőné Erika varrta. A tervről több csipkét is készítettek az elmúlt évtizedek során, de mindegyik különbözik egymástól a csipkevarrók keze munkáját őrző, öltési stílus miatt, így egyedinek mondhatók – mondta el Szécsiné Rédei Éva, a halasi Csipkeház igazgatója. Ennek a csipkének egy másik változata megtekinthető a Csipke Múzeumban, a kiállított terítők és tárgyak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában