Kecskemét

2018.10.03. 20:00

Dupla létszámban tekernek Aradra a refis diákok

A Kecskeméti Református Gimnáziumból idén nemcsak tizenhárom végzős, hanem ugyanennyi tizenegyedikes diák is biciklire ült, hogy október 6-án már Aradon emlékezhessenek meg a vértanúkról.

Hraskó István

1998-ban látta vendégül a Kecskeméti Református Gimnázium az Aradra tartó Puskás Technikum küldöttségét. Ekkor jött az ötlet, hogy ők is csatlakoznak ehhez a szép kezdeményezéshez. 1999. október 3-án indult el az első refis csapat, azóta már 233 diák tette meg az Aradig tartó 200 kilométeres, Tiszaalpáron, Csongrádon, Szentesen, Hódmezővásárhelyen, Mezőhegyesen, Battonyán át vezető utat és rótta le kegyeletét az aradi vértanúk előtt.

Mint a szerdai búcsúztatáson elhangzott, a mostani egy 2.0-s túra, mert nemcsak végzős, hanem tizenegyedikes diákok is tekernek. A résztvevők a Rákóczi Szövetség támogatásával nemcsak az aradi vértanúkról emlékeznek meg, hanem az ‘56 os hősökről is, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjaival közösen.

A túrát a kezdetektől szervező Szabados László történelem tanártól megtudtuk, a résztvevők előzetesen két kötelező edző-körúton vettek részt, tehát ők biztosan bírni fogják a távot.

– Az első három nap a sportról szól, október 6-a viszont már az emlékezésről. Nagy öröm ilyenkor Aradon, piros-fehér-zöld pólóban lenni, mindig hatalmas szeretettel fogadnak minket – mondta Szabados László. A diákokat Szenes Mártonné igazgató, Kuti József lelkész és dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is elbúcsúztatta.

A túrázók szerdán Hódmezővásárhelyen, a Bethlen Gábor Református Gimnázium kollégiumában, csütörtökön pedig a battonyai sportcsarnokban szállnak meg, pénteken érnek Aradra. Visszafelé viszont már autóval jönnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában