Kecskemét

2018.09.16. 20:00

Több autómentes nap kellene – vélik a kerékpárosok

Vasárnap délután ismét a bicajosoké volt Kecskeméten a belváros egy része, hiszen autómentes nap volt. Ezúttal is több százan regisztráltak a hagyományos kerékpáros felvonulásra.

Hraskó István

Az Európai Autómentes Nap Kecskeméten mindig a belváros egy részének lezárásával és nagy főtéri nyüzsgéssel jár együtt, idén sem volt ez másként. Már délelőttől környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, játékos csoportfoglalkozások, tudásfelmérő tesztek és elektromos meghajtású személygépjárművek várták az érdeklődőket. A túrakerékpárok, versenybringák, mountain bike-ok és gyerekbicajok mellett természetesen most is volt mutatóba egy-két rekumbens, azaz fekvőkerékpár, sőt velocipéd is a forgatagban. A hangszergyűjteményéről is híres Leskowsky Albert ismét elhozta saját építésű kerékpárcsodáit, köztük egy négyszemélyes „duplatandemet” is.

Bíró Ariella férjével és két gyermekével regisztrált a hagyományos kerékpáros felvonulásra. A kecskeméti édesanyától megtudtuk, vezetni nem szokott, minden nap biciklivel jár dolgozni. Kisfiával is gyakran kerékpároznak együtt, és már nagyon várja, hogy kislánya is megtanuljon bringázni, így a család együtt tehetne nagyobb kirándulásokat. És hogy mi a véleménye a kecskeméti kerékpárutakról? Mint szavaiból kitűnt, kátyúk, a gödrök neki is megnehezítik a közlekedést, szerinte mondjuk a kórház környékén elég rossz a helyzet.

Kovács László és felesége, Irén szintén az autómentes haladás híve. Van ugyan gépkocsijuk, de amikor szép idő van, és nem kell túl messzire menniük, inkább a kerékpárt választják. Gyakorlatilag nem múlik úgy el nap, hogy ne karikáznának öt-tíz kilométernyit a városban, csak a mozgás és a kikapcsolódás öröméért. Most már távolabbi célpontokat is kinéztek maguknak, elhatározták például, hogy elbringáznak Nagykőrösre és vissza. A nyugdíjas házaspár örülne annak, ha Kecskemétről több, 20-30 kilométeres távolságban lévő településre el lehetne jutni kerékpárúton, például Kiskunfélegyházára vagy Lakitelekre, a Tőserdőbe.

– Gyerekkorunk óta kerékpározunk, és a családban is mindenkinek van egy biciklije, nálunk ez nem is kérdés – mondta a házaspár, akinek az is teljesen természetes volt, hogy vasárnap délután beálljanak a főtérről induló menetbe.

Több résztvevővel beszélgettünk még, egyöntetű véleményük volt, hogy van még mit fejleszteni a helyi bicajos infrastruktúrán, de látni biztató jeleket. Egy tinédzser fiú pedig határozottan kijelentette: több autómentes napra lenne szükség, és minél többeknek ki kellene próbálni, hogy igenis lehet gépkocsi nélkül is létezni.

A felvonulásra több százan iratkoztak fel, a regisztrálók között értékes ajándékokat sorsoltak ki a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában