Kecskemét

2018.09.11. 17:30

Rohanás a lépcsőn: időre, bevetési ruhában, acélpalackkal

Lépcsőfutó versenyt rendezett kedden Bács-Kiskun tűzoltóinak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a kecskeméti Malom Központban. Embert próbáló viadal volt.

Hraskó István

A tűzoltóknak időről-időre vannak látványos és igencsak embert próbáló versenyei. A Pump&Run Bajnokság során a résztvevőknek minél több fekvenyomást kell csinálniuk, majd teljes védőfelszerelésbe öltözve, légzőkészülékkel futnak, például tavaly egy 350 méteres sík szakasz után a lehető leggyorsabban fel kellett érniük a Vízmű-domb tetejére.

Kedden pedig a megyei lépcsőfutó versenyre gyűltek össze a vállalkozó szellemű és jó kondiban lévő lánglovagok. A helyszín a Malom Központ volt, ennek a legalsó, tehát P3-as (mélygarázsban lévő) szintjén volt a rajt, és legfelülre, a tetőre kellett rohanniuk, ez tíz szintet jelent. Természetesen teljes bevetési ruhában, ami a nadrágon, kabáton, védőcsizmán, kesztyűn és védősisakon kívül a nem éppen könnyű acélpalackos légzőkészüléket és a légzőmaszkot is magában foglalja, mindez együtt közel harminc kilogramm.

A versenyre igen sok, összesen 32 nevezés érkezett a katasztrófavédelmi igazgatóság, a kecskeméti, kiskunfélegyházi, kalocsai, bajai és kiskunhalasi hivatásos tűzoltóparancsnokságok állományából, valamint az MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázisról is jelentkezett három katonatűzoltó.

A verseny célja – mint azt Farkasinszki Lóránt megyei katasztrófavédelmi igazgató kiemelte -, hogy a tűzoltók képet kapjanak saját maguk fizikai állapotáról, egyúttal pedig felkészít az országos versenyre. Az a viadal még keményebb lesz, hiszen szeptember 22-én a Semmelweis Orvostudományi Egyetem budapesti, Nagyvárad téri épületének huszonharmadik emeletére kell majd felfutniuk a résztvevőknek.

A megyei verseny résztvevői közül a legjobbak 2 percen belüli időeredményt értek el, a feladatot mindenki teljesítette. A helyszínen kiemelték azt is, hogy noha felszerelésben lépcsőztek a tűzoltók, az éles helyzetek ennél még nehezebbek, hiszen akkor pluszban tömlőt és eszközöket is visznek magukkal, lefelé pedig esetleg sérülteket.

A legjobbak igazgatói elismerő oklevelet vehettek át, ők esélyesek arra is, hogy az év megyei sportoló tűzoltója címet elnyerjék.

Női kategóriában

I. helyezés Dr. Bukovits Mónika tű. alezredes – Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

II. helyezés Borbély Aliz – Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

III. helyezés Balázs Cecília tű. százados – Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Férfi kategóriában

I. helyezés Katona Balázs tű. főtörzsőrmester – Kiskunfélegyháza HTP

II. helyezés Balázs Árpád tű. zászlós – Kiskunhalas HTP

III. helyezés Tapodi Richárd tű. törzsőrmester – Kiskunfélegyháza HTP

IV. helyezés Bisztrovics Róbert tű. őrmester – Kiskunhalas HTP

V. helyezés Rapcsák János tű. százados – Baja HTP

VI. helyezés Gróf Dávid tű. őrmester – Kecskemét HTP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában