Szabadszállás

2018.09.09. 15:30

Harckocsizók randevúztak Szabadszálláson

Kettős jubileumot tartottak a harckocsizók egykori helyőrségük állomáshelyén, a nagy múltú katonavárosban Szabadszálláson. A találkozón közel négyszázan vettek részt.

Gulyás Sándor

A 145. harckocsiezred megalakulásának 60., és jogutód szervezetének, az 5. Hadsereg közvetlen alárendeltségébe tartozott 145. önálló harckocsi dandár felszámolásának 29. évfordulójára emlékeztek szombaton a volt szabadszállási alakulat katonái, polgári alkalmazottjai és családtagjaik.

–A jubileumi bajtársi találkozó megszervezését dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, az alakulat egykori parancsnoka kezdeményezte egy évvel ezelőtt. A családiasra tervezett programot nem várt érdeklődés kísérte. A találkozóra közel négyszázan jöttek el – mondta el lapunk érdeklődésére Debreczeni Sándor nyugállományú alezredes, a szervező bizottság elnöke.

Az egykori harckocsizók az ország különböző tájairól sereglettek össze. A legidősebb közölük a 93 esztendős Győri János részese volt az alakulat jogelőd szervezete megalakításának. –Életem meghatározó szakasza volt a Szabadszálláson eltöltött szolgálati idő, itt váltam igazi katonává – emlékezett vissza a ma is jó egészségnek örvendő nyugállományú alezredes.

Szabadszállás életében meghatározó szerepet játszott a honvédség. A laktanya bezárása jelentősen rányomta bélyegét a város jövőjének alakulására. Évek kellettek, hozzá, hogy a település gazdasága magára találjon.

–Kedvező folyamatok indultak el, közel 5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az utóbbi években, illetve vár megvalósításra. Bizakodóan tekintünk a jövőbe, hisszük, hogy a volt laktanya területe is fejleszthető, és ismét be fogja tölteni húzóerejét a város életében –mondta el köszöntőjében dr. Báldy Zoltán polgármester.

A szabadszállási harckocsizó dandár az ország egyik legjobban felszerelt alakulatának számított. A helyőrség 700 technikai eszközzel, közöttünk 125 harckocsival rendelkezett.

A szabadszállási alakulat egy nagy katonaközösséget, katonacsaládot alkotott. Mindennapjainkat a „Egy mindenkiért, mindenki egyért” elve határozta meg. Nem is lehetett másképp, mivel a harckocsiban eltöltött szolgálatot az egymásrautaltság határozza meg. A harckocsiban nincs helye semmi féle rivalizálásnak, nem léteznek etnikai, politikai, társadalmi különbségek. A harckocsi összekapcsolja a bajtársiasságot és a katonai kötelességet. – Csaptunk története a legújabb kori magyar katonatörténelem kitörölhetetlen valósága. Hozzájárultunk a harckocsizó fegyvernem értékeinek megtemetéséhez, a harckocsizó kultúra ápolásához – hangsúlyozta dr. Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, aki egyben köszönetet mondott az egykori alakulat valamennyi katonájának, polgári alkalmazottjának becsületes helytállásukért.

Az alakulatanál eltöltött időre Szabó György, nyugállományú ezredes és dr. Egei Ferenc emlékezett vissza. Dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere a jubileum alkalmából kitüntető címeket adományozott és tárgyjutalomban részesítette a honvédelem ügye támogatóit, valamint az egykori alakulat katonáit. Az elismeréseket Huszár János altábornagy, vezérkar főnök helyettes és Sándor Zsolt dandár tábornok adta át részükre.

Az ünnepi parancskihirdetés után a találkozó résztvevői megkoszorúzták az alakulat emlékhelyeit, majd a laktanya bejárását követően megtekintették a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményt. A találkozó ünnepi ebéddel, majd baráti beszélgetéssel zárult.

Kitüntető címeket kaptak a nyugállományú katonák

Dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter a honvédelem ügye érdekében végzett huzamos időn át végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Honvédelemért Kitüntető Cím” I. fokozatát adományozta dr. Báldy Zoltának, Szabadszállás Város polgármesterének. A „Honvédelemért Kitüntető Cím” II. fokozatával Debreczeni Sándor nyugállományú alezredest, Annus Antalnét, a „Honvédelemért Kitüntető Cím” III. fokozatával pedig Bilki Éva nyugállományú zászlóst és Szűcs Attilát tüntették ki. Emléktárgyat kapott, dr. Bak Istvánné, Kovács Béla nyugalmazott százados, Veres Gyula nyugalmazott törzszászlós, Tóth Józsefné, Kis Mátyásné, Sallai László. Könyvjutalomban részesült Győri János, Mádi Sándor, Csömör Lajos, Ányos Zsigmond, Bartal Mihály, Bécs Attila, Cserháti Ákos, Erhardt Ferenc, dr. Egei Ferenc, Fazekas István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában