Kecskemét

2018.09.09. 18:30

A kultúra lovagjai találkoztak Kecskeméten

Második alkalommal tartották meg vasárnap a Bács-Kiskun Megye Magyar Kultúra Lovagjainak találkozóját. A házigazda szerepét az önkormányzat vállalta fel, a lovagokat Mák Kornél alpolgármester fogadta a városházán.

Sebestyén Hajnalka

A Magyar Kultúra Lovag elismerő címet a 90-es évek végétől kaphatja meg az a személy, aki munkássága által sokat tesz a kultúra népszerűsítéséért, a hagyományok ápolásáért. Bács-Kiskun megyében eddig 14 embert ütöttek lovaggá, közülük sajnos már öten meghaltak.

A megyei találkozót Kovács István József költő, a Magyar Kultúra Lovagja hívta életre megyénkben. Példaként állt előtte a csongrádi találkozó, mely egy évtizede nagyon sikeres.

– Szerettem volna, ha megismerjük egymást személyesen, ne csak a könyvekből, verseskötetekből, cikkekből tudjunk egymásról. Véleményt cseréljünk az általunk évtizedek óta védett és ápolt magyar kultúránkról, a magyar nyelv és kultúra védelméről – hangsúlyozta Kovács István József.

A vasárnapi rendezvényen sajnos több lovag nem tudott részt venni egészségügyi okok vagy egyéb családi elfoglaltságok miatt. Tiszteletét tette Jakabszállásról dr. Benkő Mária szociológus, népművelő, aki a falu kulturális életében vállal aktív szerepet. Ott volt Bugacról Herbály Jánosné versmondó, a helyi dalkör és citeraegyüttes vezetője, Kecskemétről Kovács István József költő. Később csatlakozott Lakitelekről Bagi Ferenc római katolikus plébános, aki hívei körében népszerűsíti a népi kultúrát, bekapcsolódva a Népfőiskola tevékenységébe is.

A találkozón részt vett még Szegedről Szilágyi Árpád lovag, Budapestről Németh Nyiba Sándor lovag, költő, zenész, olimpikon és sportedző, illetve Nick Ferenc, a lovagi címet adományozó Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke.

A városházi kis ünnepségen elsőként Mák Kornél alpolgármester üdvözölte a lovagokat, majd felelevenítette Kecskemét történelmének fontos eseményeit. Elsőként szólt a 650 éves jubileumról, melyet idén számos ünnepségen is megünnepel a város. Továbbá kiemelte a beszélő köntös legendáját, a pestis és kolera járványt, Katona Józsefet, valamint a XIX. század végén az új városháza építését, a filoxérán felülkerekedő alföldi aranyhomokot, illetve Lestár Péter, Kada Elek és Sándor István polgármestersége idején virágzó éveket.

Kovács István József lovag is köszöntötte lovagtársait. Beszédében megemlékezett a már elhunyt lovagtársakról, többek között két kecskemétiről, akik tavaly haltak meg: Kovács Sándor Pálról, aki kultúrház-igazgató és mesteredző volt, valamint Farkas Gáborról, az Európa Jövője Gyermektalálkozó, a Csiperó megálmodójáról és létrehozójáról.

Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke előadást is tartott, melyben bemutatta az alapítványa munkáját, célkitűzéseit

A városházi találkozót Németh Nyiba Sándor gitáros műsora, valamint K. Szabó Benedek versmondó szavalatai zárták. A találkozó kulturális vonalát erősítette még Nagy L. Éva költő.

Séta a városközpontban

A lovagok ezt követően városnéző sétán vettek részt Mesznéder Klára tanárnő, író idegenvezetésével, majd közös ebéd várta őket az egyik belvárosi étteremben, ahol kötetlenül folyhatott tovább a kulturális eszmecsere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában