Kecskemét

2018.08.14. 17:30

Tanulóterek is várják majd a látogatókat a megyei könyvtárban

Ezen a héten még korlátozottan működik a kecskeméti Katona József Könyvtár az épületben zajló liftcsere és mosdófelújítás miatt. A jövőben digitális labort, egy korszerű, hangfelvételre is alkalmas kreatív stúdiót, valamint egyéni és csoportos tanulótereket is kialakítanak.

Hraskó István

Fúrástól, kopácsolástól volt hangos múlt héten a Katona József Könyvtár, és a zajokból juthat erre a hétre is. Az ok: kicserélik a 23 éves lifteket, amelyek a rendkívül intenzív használat következtében egyre többször meghibásodtak – tudtuk meg Ramháb Máriától, a megyei könyvtár igazgatójától. Nemcsak a látogatók által használt személyliftek, hanem a könyvek mozgatására szolgáló felvonók is újak lesznek, minderre az önkormányzat a város idei költségvetéséből biztosított 19 millió forintot. A munkálatok pénteken lezárulnak, az intézmény ezután ismét teljeskörűen működik majd (lásd a cikk végén).

A jövőben jó néhány új, uniós forrásból megvalósuló korszerűsítés lesz a könyvtárban, ezekről a több tízmillió forint költségvetésű projektekről is beszámolt a Petőfi Népének Ramháb Mária. Nem túl látványos, de annál fontosabb mozzanat a szervergépek cseréje, bővítése, hiszen ezek nemcsak a kecskeméti, hanem kilencven megyei település könyvtárának dokumentumállományát és személyi adatait is kezelik. Lesz egy digitális labor is, a helyi képzések támogatására.

– Ez egy nagyon jól megtervezett könyvtár, az elmúlt közel két és fél évtizedben ragyogóan tudott működni. Most szeretnénk a kor és a látogatók igényeinek megfelelően újabb közösségi tereket létrehozni, ahol kötetlenül lehetnek együtt fiatalok, idősek és a családok. Ösztönözni kívánjuk ezeket az együttléteket, nem utolsósorban a tudás önkéntes megszerzését, a tanulás kötetlen formáit – hangsúlyozta Ramháb Mária.

A földszinten már régóta gyerek- és tinivilág várja a legifjabb látogatókat, nemrég pedig átadták a mesekuckót is. Az igazgató által említettek szellemében az első emeleten egyéni és csoportos tanuláshoz alakítanak ki új tanulótereket, itt kap helyet az összevont folyóirat-olvasó is. A másodikon pedig felnőtteknek lesz közösségi tér kreatív foglalkozásokhoz. A két olvasóterem állományát összevonják, így a felszabaduló tér a nyelvtanuláshoz, illetve a felnőttek kisközösségei­nek együttlétéhez nyújt feltételeket.

A 23 éves liftek mellett a könyvtár mosdói is megújulnak
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Ramháb Mária elmondta: egyre inkább előtérbe kerülnek azok a típusú tanulási formák, amelyek nem papírt, végzettséget adnak, hanem a mindennapi életben jól hasznosítható gyakorlati ismereteket. Így ma már az édesanyák – és ha kedvük van, az édesapák – a babafoglalkozásokon nemcsak a játékos ismereteket sajátíthatják el a könyvtárban, hanem az ehhez szükséges bábkészítés fortélyait is, hogy aztán otthon az általuk varrt bábokkal játszhassanak tovább gyermekeikkel. Ehhez a tanfolyamhoz a könyvtár biztosítja az anyagot, az eszközöket, varrógépet és a szaktudást is. Zajlanak már a nyelvtanfolyamok, a hangszerismereti, az életvitelt támogató kis csoportos tanulások is.

A könyvtárban augusztus 21-től nyitnak meg minden szintet

Augusztus 18-ig az első és a második emelet még zárva tart, azaz nem lehet látogatni­ az olvasótermet, a helyismereti és zenei gyűjteményt, és csak részlegesen lehet kölcsönözni. Magazinokat olvasni és internetezni átmenetileg a földszinti nagyteremben és a kávézóban tudnak a könyvtárlátogatók. A könyvek visszavétele, valamint a gyermek- és tinivilág zavartalanul működik. Augusztus 21-től ismét minden szolgáltatás elérhető lesz a könyvtárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában