Kecskemét

2018.08.04. 11:30

Mit ettek, hogyan főztek a fronton és a hátországban?

Háborús gasztronómiai kiállítás nyílt pénteken a kecskeméti Cifrapalotában. A kicsi, de érdekfeszítő tárlaton megtudhatják a látogatók, mit főztek az első világháborúban a tábori konyhákban, hogyan oldották meg a hadseregek élelmezését és az étkezést a lövészárokban, és hogy milyen szerepet töltöttek be a nők az ellátásban a hátországban és a fronton.

Hraskó István

Négy éve rendezte meg a Katona József Múzeum nagy sikerű, Hazatérnek 1914-2014 című kiállítását a Cifrapalotában, a százéves évfordulón emléket állítva az első világháború katonáinak és áldozatainak. A 2016-os A háború pillangói tárlat révén a tábori bordélyok világába pillanthattak be az érdeklődők. Pénteken pedig Fogytán reménynek és kenyérnek – háborús gasztronómia címmel nyílt újabb, a világégést egyik másik érdekes szemszögből bemutató tárlat, mely a seregek élelmezésére, a katonák étkezésére, étrendjére, a víz biztosításának mikéntjére fókuszál, de kitér a hátország viszonyaira is.

A múzeumi szakembereknek a kiállítások összeállításakor egyes témákkal kötelezően kell foglalkozniuk, egyedi szakmai érdeklődésüknek megfelelően pedig vannak olyan területek, melyekről rengeteg a mondanivalójuk a nagyközönségnek. Az elmúlt évek első világháborús kiállításainál ez a két motivációs tényező számunkra nagyon egybevágott – mondta a kiállítás egyik kurátora, Szabóné Bognár Anikó, aki dr. Végh Katalinnal közösen rendezte az említett tárlatokat. Munkájukat, így a mostani kiállítás színvonalát méltatta dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet kiemelt tisztje, valamint Engert Jakabné, a védnökséget vállaló Nők a Nemzet Egyesület elnöke is.

Szabóné Bognár Anikó azt is hangsúlyozta, hogy rengeteg segítséget kaptak olasz muzeológusoktól, főként Gianfranco Simonittól, a San Martino del Carso-i háborús múzeum (és a helyi barlangász egyesület) elnökétől, de sok kiállítási tárgy érkezett hazai magángyűjtőktől, így Szanka Józseftől és Polgár Zoltántól is.

A folyosón és két teremben berendezett kiállításon jónéhány az étkezéshez, főzéshez a harctereken használt eszköz látható, így étel-és konzervmelegítők, tábori tűzhelyek, üstök és bográcsok. Ravasz István külön felhívta arra figyelmet, hogy az első világháború a konzervek nagy áttörését hozta, a katonák különösen jó hasznát vették a tartós élelmiszernek, ha az utánpótlás valamilyen ok miatt késlekedett. A nagy háború évei alatt az olasz csapatoknál összesen 230 millió doboz konzerv fogyott el, a tonhalas, szardíniás, mortadellás, paradicsomos dobozok némelyike még a színét is megtartotta a patina alatt, és igényes díszítésük miatt a kor értékes grafikai emlékei maradtak.

A kiállítás kitér azokra a különleges alkalmakra, amikor a katonák a háború sodrában is igyekeztek ünnepi étellel emelni egy-egy nap kivételes voltát. A frontra küldött csomagokban a gyógyszerek, a fog-és szájápolásra használt sósborszesz, a borotvakés vagy éppen a pemetefű cukorka mellett megtalálhatóak voltak az élelmiszerek is.

A nők is megszenvedték a háborús viszonyokat. A tárlat bemutatja a front közelében élő asszonyok és gyermekek sorsát, az éhezőknek enni adó katonákat, vagy a carniai asszonyokat az olasz fronton, akik hátukon vitték a hegyekbe utánpótlást. A hátországban az asszonyoknak a hadba vonult férfiakat kellett pótolniuk, s egyre nehezebb körülmények között biztosítani családjuk számára a mindennapi betevőt.

A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a Cifrapalota első emeleti folyosóján és kiállítótermeiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában