Bács-Kiskun

2018.08.14. 07:00

Minden eddiginél nagyobb kincs manapság az óvónő

Egyre nagyobb a hiány hazánkban óvodapedagógusokból, országos szinten közel hétszáz óvónőt és óvó bácsit keresnek az intézmények. Nem könnyű betölteni az üres álláshelyeket, legyen szó városról vagy faluról. Bács-Kiskun megyében jelenleg harmincegy meghirdetett státusz van.

Hraskó István

Aki ma az óvodapedagógusi pályát választja, az igazán elhivatott a gyermeknevelés iránt, illusztráció

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

A közszféra állásportálja, a Közigállás.hu szerint a megyében négy-négy óvodapedagógust keresnek a dunavecsei Százszorszép és a kecskeméti Kálmán Lajos Óvodába, hármat-hármat pedig a kunszentmiklósi Varga Domokos Művelődési Központ óvodájába és a kisszállási Napraforgó óvodába. De van betöltetlen óvónői állás például Akasztón, Fülöpszálláson, Géderlakon, Lajosmizsén, Ladánybenén és Szeremlén is.

A 172 férőhelyes, hét csoporttal működő dunavecsei Százszorszép Óvodában a mostani négyből egy üres státuszt az előző gondozási évből hoznak át, azt az állást eddig egy visszatérő nyugdíjas és egy gyesen lévő kollégával oldották meg. Most viszont négy munkatársat is keresnek, mert egy óvónő nyugdíjba vonul, egy frissen végzett kolléga a saját lakóhelyén kapott munkát, egy pedig elmegy tanítónőnek – tudtuk meg Dobos Zoltánné Csontos Edinától, az óvoda vezetőjétől. Mint hozzátette, szerencsére akadt a pozíciókra elég jelentkező, főleg Dunavecse 40–50 kilométeres körzetéből, de még Borsod megyéből is vállalná valaki az átköltözést. Így a jelek szerint nem okoz majd gondot szeptemberben elindítani a csoportokat.

Dobosné Csontos Edina szerint, aki manapság az óvodapedagógusi állást választja, az igazán elhivatott a gyermeknevelés iránt, hiszen a gyakornoki fizetés mindössze bruttó 180 ezer forint, és sok az adminisztráció is, a kollégák gyakran kénytelenek hazavinni. Feladatokból pedig nem lesz kevesebb, hiszen fokozottan kell figyelni a gyerekek fejlesztésére.

A dunavecsei óvodavezető szerint a kisebb települések óvodái mellett szólhat – ha egy fiatal, kezdő óvónő azon gondolkodik, hol vállaljon munkát –, hogy a falvakban, kisvárosokban nyugodtabbak az emberek, a családok, és így a gyerekek is.

Egy óvodapedagógussal több, hat helyett hét dolgozhat szeptembertől a háromcsoportos kunfehértói Mosolyvár Óvodában – tudtuk meg Harnóczi Erzsébettől, az intézmény vezetőjétől. A munkatársi létszám bővítésére az intézményhez kerülő többletfeladatok miatt van lehetőség és szükség, az óvodavezető ugyanis emiatt kevesebbet lesz a csoportban. Ezenkívül egy óvónő még gyesen van. A kétezer fős Kunfehértón egyébként jelentős fejlesztések zajlanak a nyáron, hamarosan indul majd egy bölcsőde is. A Kunfehértón meghirdetett két állásra vannak jelentkezők, fiatalok is, így Harnóczi Erzsébet reméli, hogy náluk is zökkenőmentesen kezdődhet el néhány hét múlva a következő nevelési év.

Aki ma az óvodapedagógusi pályát választja, az igazán elhivatott a gyermeknevelés iránt, illusztráció
Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

Kecskeméten sem egyszerű minden státuszt betölteni, de a városnak kétségtelenül előnyt jelent, hogy itt működik a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara. A nyugdíjba vonulók száma nem jelentős, az elmúlt időszakban évente 6-8 fő volt.

– Jelenleg 265 óvodapedagógus dolgozik az önkormányzati óvodákban, közülük mindössze kilenc fő 60-64 év közötti, ők tehát azok, akik az elkövetkező 5 év valamelyikében nyugdíjba mennek. Szerencsére a pályaelhagyás nem jellemző az óvodapedagógusoknál – tudtuk meg Takács Valentinától, a kecskeméti önkormányzat kommunikációs vezetőjétől.

Túl kevés a kezdő fizetés

Az óvónőhiány – amely főleg a fővárosban és környékén mutatkozik – egyik fő oka, hogy sokan diplomájuk megszerzése után rögtön külföldön vállalnak munkát, ahol az itthoni fizetés többszörösét keresik. A pályakezdő óvodapedagógusok dolgát az is igencsak megnehezíti, hogy három évig nem léphetnek tovább a „gyakornok” kategóriából, ez pedig azt jelenti, hogy csak az illetményalapot, egészen pontosan bruttó 182 700 forintos fizetést kapnak.

Minden harmadik diploma kiadását gátolja a nyelvvizsga hiánya

2014-óta 366 óvodapedagógus végzett a Neumann János Egyetemen. Az elmúlt öt évben 35 százalékra tehető azok száma, akik nyelvvizsga hiányában csak igazolást kaptak végzettségükről. Az egyetemen végzett hallgatók keresettek a munkaerőpiacon, gyorsan el tudnak helyezkedni a szakmájukban – közölte megkeresésünkre a Neumann János Egyetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában